Компаниите по света планират увеличаване на броя им, у нас

...
Компаниите по света планират увеличаване на броя им, у нас
Коментари Харесай

Разминаваме се с глобална тенденция за работните места

Компаниите по света възнамеряват увеличение на броя им, у нас - понижаване

Рекорден брой работодатели по целия свят възнамеряват да усилят или запазят броя на чиновниците си вследствие на автоматизацията (източник: CC0 Public Domain)

Роботи, които взимат специалностите на индивида – дебатът на десетилетието. Но наподобява, че е правилно тъкмо противоположното. Според отчета „ Търсят се хора: роботите имат потребност от вас “ на ManpowerGroup за трета поредна година повече работодатели – 87%, възнамеряват да усилят или запазят броя на чиновниците си вследствие на автоматизацията.

ManpowerGroup интервюира 19 000 работодатели от 44 страни по какъв начин ще повлияе автоматизацията върху растежа на работните места през идващите две години. Само в България, Унгария, Чехия, Норвегия, Словакия и Румъния фирмите плануват на понижат броя на наетите, защото в тях господства съмнение в съществуващите на пазарите им механически умения.

Компаниите, които се цифровизират, се разрастват и този растеж основава от ден на ден нови типове работа. Организациите, които към този момент автоматизират свои задания и напредват с цифровата си промяна, са най-сигурни в нарастването на заетостта.

Недостигът на гении в световен мащаб е на 12-годишен връх и се появяват нови умения със скоростта, с която изчезват остарели. Преобладаващата част от фирмите възнамеряват да изградят гении в доста по-голяма степен от преди и тази наклонност не наподобява да се забави – 84% от работодателите плануват да разширят уменията на своята работна мощ до 2020 година

„ Фокусът върху роботите, които отстраняват работни места, отвлича вниманието от действителния проблем “, сподели Джонас Прайсинг, ръководител и основен изпълнителен шеф на ManpowerGroup. „ Все повече роботи навлизат в работната мощ, само че това важи и за хората. Технологиите няма да си отидат и наша отговорност… е да станем основни учещи шефове и да измислим по какъв начин да интегрираме хора и машини.

По неговите думи, ученето през днешния ден не може да се случва като в предишното. Ето за какво компанията надгражда уменията на хората от западащи промишлености като текстилната и ги приготвя за позиции в браншове с висок напредък, в това число киберсигурност, съвременно произвеждане и самостоятелно каране.

„ Ако се насочим към на практика стъпки, които бързо и огромно да разширят уменията на хората, организациите и индивидите в действителност могат да станат другари с машините “, добавя Прайсинг.
още по тематиката
Резултатите от отчета демонстрират още, че търсенето на ИТ умения пораства значително – 16% от фирмите чакат да усилят броя на чиновниците в ИТ отделите, което е пет пъти повече от тези, които плануват да ги понижат.

Работодателите от бранш „ Производство “ плануват най-големи промени в заетостта – 25% споделят, че ще наемат повече хора през идната година, до момента в който 20% ще наемат по-малко.

Очаква се напредък и на работните позиции, свързани с обслужване на клиенти, защото те изискват човешки умения като връзка, водене на договаряния, водачество и умения за акомодация. Административните и офис позиции се свиват и се чака броят на чиновниците да остане същият.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР