Компаниите Pfizer и BioNTech (Пфайзер/Бионтех) са предложили на страните от

...
Компаниите Pfizer и BioNTech (Пфайзер/Бионтех) са предложили на страните от
Коментари Харесай

Pfizer и BioNTech предлагат за неизползваните им ваксини да се платят 50%

Компаниите Pfizer и BioNTech ( " Пфайзер " / " Бионтех " ) са предложили на страните от Европейския съюз да платят половината от цената на имунизацията им за COVID-19, които са поръчани, само че към този момент са ненужни или ще се окажат непотърсени в идващите няколко години. Става дума за оферта за към 10 евро на неизползвана доза, което може да се окажат общо стотици милиони евро по контракт, който от октомври насам от Европейската прокуратура.

Българският здравен министър сподели предишния месец, че няма да заплаща за ваксини, от които няма потребност, а след това на искане Европейската комисия да ги изкупи. По контракт за поръчани, само че непоставени, ваксини би трябвало да се заплати отплата, заяви Българска телеграфна агенция.

Новината заяви през днешния ден " Файненшъл таймс ", като " Ройтерс " цитира, че в публикацията се описвала по какъв начин при възможна проверка на контракта Европейски Съюз ще може да изиска най-новите ваксини, пригодени за разновидности на ковид, които може да се появят в бъдеще.

Агенцията заяви през януари, че сред двете фармацевтични компании и Европейски Съюз се водят договаряния за понижаване на близо 500 млн. дози, поръчани за 2023 година, против приемане на по-висока цена. Преговорите попадат в подтекста на проектите на Европейски Съюз за промяна на фармацевтичния пазар за над 140 милиарда евро. Част от задачите са да се усилят вложенията в бранша и съществуването на медикаменти на налични цени в миг на проблеми с бюджетите за опазване на здравето, припомня " Ройтерс ".

Според " Файненшъл таймс " изискването за неизползваните дози е част от по-голям контракт, с който BioNTech/Pfizer оферират към 70 млн. дози против COVID-19 годишно до 2026 година Изданието обръща внимание, че подобен брой би изтласкал съперниците Moderna, Novavax и Sanofi от пазара - а за тях така и така имаше по-малки поръчки в разгара на пандемията - и съвсем цялостно доминиране на единствено на един артикул.

Полша и други източноевропейски страни били отказали да подпишат анекс към контракта, тъй като не желаят да заплащат за неизползвани дози, твърди още " Файненшъл таймс ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР