Компаниите от Великобритания ще могат да получат достъп до зелено“

...
Компаниите от Великобритания ще могат да получат достъп до зелено“
Коментари Харесай

Байдън и Сунак обявиха споразумение за „зелено“ финансиране

Компаниите от Англия ще могат да получат достъп до „ зелено “ финансиране от Съединени американски щати, като част от проектите за усилване на връзките сред двете страни, оповестени от английския министър председател Риши Сунак и американския президент Джо Байдън, предава BBC.

Двамата водачи показаха така наречен „ Атлантическа декларация “ за подсилване на икономическите връзки сред двете страни по време на конференция в Белия дом. По думите на Сунак съглашението ще донесе изгоди допустимо най-бързо. То планува опция компаниите за електрически коли в Обединеното кралство да получат достъп до зелени данъчни заеми и дотации в Съединени американски щати.

Докато двамата приказваха за партньорството си в областта на укрепването на икономическата сигурност, Сунак съобщи, че връзките сред Англия и Щатите съставляват „ незаместим съюз “.

„ Атлантическата декларация “ включва задължения за облекчение на комерсиалните бариери, тясно съдействие в отбранителната индустрия за отбрана на данните. То ускорява и съдействието в региона на изкуствения разсъдък.

Попитан дали новото съглашение е „ самопризнание за неуспеха “ за подписване на по-широко комерсиално съглашение сред Обединеното кралство и Съединени американски щати, Сунак сподели, че

съглашението дава отговор на избрани провокации и благоприятни условия, пред които сме изправени сега “.

Споразумението за свободна търговия сред Англия и Съединени американски щати беше основен ангажимент в общия избирателен манифест на Консервативната партия през 2019 година Сунак настоя, че по-целенасоченият метод на декларацията е по отношение на това какво може да донесе най-голяма изгода на жителите допустимо най-бързо.

„ Без подозрение, икономическите връзки сред нашите две страни в никакъв случай не са били по-силни “, безапелационен бе Сунак.

Плановете за цялостно съглашение за свободна търговия бяха изоставени преди месеци.

От известно време това не е приоритет нито за Съединени американски щати, нито за Обединеното кралство “, разяснява английският министър председател по време на пътуването със самолета до Вашингтон.

Външният министър в сянка на лейбъристите Дейвид Лами обаче разкритикува Сунак, като сподели, че държавното управление е оставило „ английските шкафове оголени “, като не е осигурило комерсиално съглашение.

„ Това изказване демонстрира, че държавното управление не съумя да извърши всеобхватната комерсиална договорка, която даде обещание в манифеста от 2019 година, или да обезпечи статута на съдружник, според Закона за понижаване на инфлацията, който е толкоз значим за автомобилния бранш и за зеления преход “, сподели Лами.

Джо Байдън пък съобщи, че специфичните връзки с Обединеното кралство са в „ в действителност добра форма “, имайки поради тяхното съдействие по въпроса за Украйна.

Заедно предоставяме икономическа и филантропична помощ, и системи за сигурност на Украйна в битката ѝ против бруталната инвазия от Русия “, сподели той.

„ Атлантическата декларация “ включва проекти за намаляване на част от въздействието на главния Закон за понижаване на инфлацията (IRA) на Съединени американски щати върху стопанската система на Обединеното кралство, с оферти за унищожаване на бариерите, които засегнаха търговията с акумулатори за електрически транспортни средства.

Съгласно актуалната политика IRA дава данъчен заем на стойност 3750 $ (3000 паунда) за всяко електрическо транспортно средство (EV), създадено в Съединени американски щати или употребяващо съставни елементи - добивани, модифицирани, или създадени в страната.

Англия към този момент е чист експортьор на първични материали за EV акумулатори за Съединени американски щати. Но на страните без комерсиално съглашение със Съединени американски щати е неразрешен достъпа до дотации от ИРА.

Освен това „ Атлантическата декларация “ ангажира Обединеното кралство и Щатите да работят по ново съглашение за сериозни минерали - което ще даде достъп до данъчни заеми на купувачите на транспортни средства, създадени с потребление на сериозни минерали, модифицирани, рециклирани или добивани от английски компании. В декларацията се споделя, че съглашението ще бъде стартирано след консултация с Конгреса на Съединени американски щати.

Япония към този момент има сходна договорка, която разрешава на японските компании също да заобиколят експортните мита върху минерали, употребявани в производството на EV акумулатори.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР