Компаниите от модерната търговия или ритейлърите допринасят за 29,7 процента

...
Компаниите от модерната търговия или ритейлърите допринасят за 29,7 процента
Коментари Харесай

Големите вериги у нас са с близо 30% от общите приходи в търговията на дребно през 2021 г.

Компаниите от модерната търговия или ритейлърите способстват за 29,7 % от общите доходи в търговията на дребно у нас през 2021 година и наемат 20,9 % от общия брой заети в бранша, съгласно отчет на Института за пазарна стопанска система (ИПИ). Това оповестяват от Сдружението за съвременна търговия, по чиято поръчка е направен анализът.

Сдружението е юридическо лице с нестопанска цел, сплотяващо 12 търговски вериги в България. 

Докладът регистрира обществено оповестените през миналата календарна година данни от фирмите. Основава се на лична методология на ИПИ и мери добавената стойност от активността на фирмите от модерната търговия в страната, както и спомагателните резултати по веригата на доставките и обвързваните браншове.

Според данните цялостното влияние на модерната търговия върху българската стопанска система за 2021 година възлиза на над 9,8 милиарда лв..

Данните демонстрират, че общата стойност на разноските през този интервал на питателните вериги, ориентирани към български снабдители, е над 2,85 милиарда лв.. Най-значим размер на разноските за доставките им е ориентиран към производителите на месо и месни произведения - над 710 млн. лв., на мляко, млечни артикули и яйца - над 460 млн. лв., алкохолни питиета - над 390 млн. лв., разнородни модифицирани храни - над 370 млн. лв.. В рамките на 200-250 млн. лева са разноските за доставки, ориентирани към българските производители във всяка от категориите -  плодове и зеленчуци, самун и хлебни произведения, безалкохолни питиета, захар и захарни произведения, се отбелязва в разбора.

Според отчета активността на българските производители на хранителни и нехранителни артикули, които доставят артикули на веригите в модерната търговия, генерира спомагателен резултат в стопанската система на страната за близо 2,6 милиарда лв. от увеличени доходи на свързани предприятия и браншове.

Отчита се още, че междинният приход на наетите в модерната търговия е с 63 % по-висок от междинния за търговията на дребно като цяло. През 2021 година междинната брутна месечна заплата на наетите в целия бранш търговия на дребно е 1036 лева, а възнагражденията на работещите в фирмите от модерната търговия са приблизително 1690 лева, или с 63 % над междинното за бранша. Отбелязва се също, че продуктивността на труда в огромните вериги е към 4-5 пъти по-висока от тази в микропредприятията в бранша.

Данните демонстрират, че наетите лица в фирмите от модерната търговия се усилват от 41,8 хиляди души през 2018 година до 43,3 хиляди през 2021 година, като делът им се покачва до 20,9 % от всички наети в търговията на дребно, а чистите хонорари, получени от тях, доближават 707 млн. лв..

Прекият принос към националната стопанска система на фирмите в модерната търговия, съгласно ИПИ, доближава близо 5,9 милиарда лв.. Това е резултат от близо 4,8 милиарда лева за доставки на артикули и услуги от български предприятия, вложения от близо 400 млн. лева и над 700 млн. лв. чисти заплати на наетите. Според ИПИ устойчивият растеж на приноса на бранша е привързан с вложенията и модернизирането на всички форми на търговия на дребно и покачването на продуктивността на труда.

" Данните от отчета ясно илюстрират значимата роля, която модерната търговия има в бранша, приноса към българските производители, работните места и цялостната добавената стойност към българската стопанска система ", разяснява основният икономист на ИПИ Лъчезар Богданов, представен в известието. Той прибавя, че условно дефинираният бранш " Модерна търговия " обгръща 79 обособени търговски сдружения, които образуват активността на 67 обособени вериги от търговски обекти, всяка от които оперира под общ търговски бранд.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР