Компаниите от индекса S&P 500 страдат от рецесия на приходите

...
Компаниите от индекса S&P 500 страдат от рецесия на приходите
Коментари Харесай

Кои са петте компании, отговорни за спада на S&P 500

Компаниите от показателя S&P 500 страдат от криза на приходите за пръв път от 2017 година насам, като спадът им се регистрира към този момент за второ поредно тримесечие, откакто през второто тримесечие облагите спаднаха с 0,35% и с 0,29% през първото, съобщи MarketWatch.

Анализаторите от медията откриват, че този спад е движен главно от пет колоса през първите шест месеца на годината, измежду които са Apple, Boeing, Exxon Mobil, Фейсбук и Micron Technology. Причините за отрицателните резултати за всяка от тях са разнообразни, което значи, че не се следи единствено един фактор, който визира всички браншове.

За неприятното показване на Boeing е отговорно прекъсването на полетите на модела 737 Max, откакто с тях станаха два случая, довели до няколкостотин жертви. Освен това, от компанията оповестиха, че ще понесат още по-високи индустриални цени за този модел самолети, а в последна сметка от Boeing регистрираха чиста загуба от 3,3 милиарда $ през второто тримесечие след облага от 1,9 милиарда $ година по-рано.

Ниските цени на петрола доведоха до спад на облагите на Exxon Mobil през второто тримесечие, а компанията чака тази наклонност да се резервира, което евентуално ще докара до слаби резултати и през третото. Exxon уточни, че са постигнали " най-ниските доходи от химически артикули за последното десетилетие " в последния си доклад, като постъпленията им са спаднали с 34%.

Макар че други компании от енергийния бранш се показват още по-зле, пазарната капитализация на Exxon и огромният дял на компанията в S&P 500 значат, че резултатите ѝ оказват мощно влияние върху целия показател. Noble Energy да вземем за пример регистрира спад на постъпленията от 158%, само че оказва доста по-малък резултат върху S&P 500.

Ситуацията е сходна в тази ситуация на Apple, които не са най-слабо представящият се софтуерен представител (спадът на облагата е от 16,4% на годишна основа през първото тримесечие), само че компанията оказва най-силно влияние върху S&P 500. За цялото полугодие приходите на колоса се намаляват с 14,7%, главно поради опита ѝ да продава колкото се може по-скъпи смарт телефони. Компанията беше наранена и геополитическото напрежение с Китай.

Резултатите на Фейсбук и Micron Technologies приказват за други проблеми в софтуерния бранш. Фейсбук беше санкционирана с 5 милиарда $ през първото полугодие от Федералната комисия по търговията, като сумата ще бъде поделена през първата и втората половина на годината. А колосът продължава да изпитва проблеми с регулаторите на световно ниво, тъй че евентуално това няма да е единственият път, в който ще би трябвало да задели пари за погашение на санкции.

Приходите на Micron Technologies спаднаха поради намаленото търсене на чипове, дължащо се на високите инвентории в бранша. Освен това Micron регистрира доста положително показване през миналата година, заради което през всяко от първите две тримесечия на актуалната приходите на компанията се понижаваха с по 50%. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР