Компаниите Базалт СПО, Байкал Електроникс и наскоро регистрираната Хамстер роботикс

...
Компаниите Базалт СПО, Байкал Електроникс и наскоро регистрираната Хамстер роботикс
Коментари Харесай

В руските промишлени компютри ще се използват процесорите Байкал-Т1 и ОС Алт

Компаниите Базалт СПО, Байкал Електроникс и неотдавна записаната Хамстер роботикс Инжиниринг сплотиха напъните си за създаването на първата съветска платформа промишлени компютри . Това ще бъде изчислителна техника, основана на процесора BE-T1000 (Байкал-Т1) и операционната система Алт за сървъри и работни станции.

Промишленият компютър HR-IC-01 е систематичен блок с габаритни размери 265×235×80 и херметичен корпус. Устройството може да се употребява на открито, както и в изискванията на промишлените предприятия с присъщите съмнения на температурата и влажността, и с нарасналото наличие на прахуляк във въздуха.

Руските сътрудници имат намерение да основат пълностоен програмен продукт за процесорни системи с ARM v8 (AArch64) архитектура. Необходимите Linux основани операционни системи за сървърите и за потребителските машини са планувани да излязат до края на тази година.

Към сегашен ден е завършен първият стадий: основана е поточната линия за сглобяване на електронни устройства, основани на процесора Байкал-М с ARM v8 архитектура. Създадено е и вместилище, включващо към 10 000 програмни пакета от плана Sisyphus. Това е едно от най-големите в света складове, включващо свободни стратегии, основани от съветски програмисти. Репото е налично за тестване.

На втория стадий ще се реализира тестването на другите AArch64 системи. Третият стадий планува правенето на готовите дистрибуции и началото на тестванията на първите устройства с процесора Байкал-М.



„Разработването на родни универсални хардуерно-софтуерни решения е наше отдавнашно предпочитание, което към този момент се осъществява“ – сподели Алексей Новодворский, общоприет шеф на Базальт СПО. „Нашата взаимна работа с разработчиците на съветски хардуерни системи и роден програмен продукт значително ще увеличи софтуерната самостоятелност на съветските решения. Ние натрупахме огромен опит в създаването на системи за 32-битовите ARMv7 процесори и прекосяването към 64-битови чипове е естественото развиване на нашите компетенции„.

Разработчиците смятат, че техните компютри всеобщо ще се употребяват в съветските предприятия и структури, които имат високи условия към надеждността и осведомителната сигурност. По този метод ще се извърши още една част от съветската стратегия за изцяло заменяне на вносните хардуер и програмен продукт.

Плановете са да се създават по 1000 компютъра месечно, като след две години производството би трябвало да се усили до 10 000 компютърни устройства месечно. За съветския пазар това са доста огромни размери на произвеждане.

Цената на един от тези компютри е към 35 000 рубли ($530) и ще зависи от конфигурацията и спомагателните варианти.

Разработчиците подчертаха, че процесорите Байкал-Т1 обезпечават висока продуктивност и устойчива работа на промишлените компютри.

Новите промишлени компютри ще се употребяват в машините с ЦПУ, за ръководство на другите процеси в заводите, в уличните светофари и така нататък

Серийното произвеждане на съветските промишлени компютри стартира в края на месец май тази година. Пилотният пример HR-IC-01 ще бъде показан на 5-ти март 2019 година.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР