Компании, сред които GM, Ford, Google и производители на слънчева

...
Компании, сред които GM, Ford, Google и производители на слънчева
Коментари Харесай

GM, Ford и Google разработват концепция за виртуални електроцентрали

Компании, измежду които GM, Ford, Гугъл и производители на слънчева сила, оповестиха, че ще работят дружно за определяне на стандарти за разширение на потреблението на виртуални електроцентрали (VPP) - системи за понижаване на натоварването на електрическите мрежи при дефицит на сила, оповестява Reuters.

Нестопанската организация за енергиен преход RMI ще управлява самодейността " Партньорство за виртуални електроцентрали " (Virtual Power Plant Partnership - VP3), която ще има за цел да образува и политика за поощряване на потреблението на системите, декларират от фирмите.

Виртуалните електроцентрали сплотяват хиляди децентрализирани енергийни запаси като електрически транспортни средства или електрически отоплителни уреди, следени от интелигентни термостати. С позволение на клиентите те употребяват модернизиран програмен продукт, с цел да реагират на дефицит на електрическа енергия благодарение на превключване на батериите на хиляди семейства от режим на зареждане към режим на разреждане и подаване на сила към устройства като бойлери, което оказва помощ за изцяло намаляван на потреблението.

Концепцията VPP е напът да се развие избухливо в Съединените щати, където Законът за понижаване на инфлацията през 2021 година разшири данъчните тласъци за електрически коли, електрически бойлери, слънчеви панели и други устройства, чието произвеждане и ползване могат да бъдат координирани, с цел да се понижи натоварването на мрежата.

RMI пресмята, че до 2030 година VPP могат да понижат пиковото ползване в Съединени американски щати с 60 гигавата, което е междинното ползване на 50 милиона семейства, а до 2050 година - с повече от 200 гигавата.

" Виртуалните електроцентрали ще разрешат на планиращите и операторите на мрежи да ръководят по-добре възходящото търсене на електрическа енергия от транспортните средства, от постройките и от индустрията и да подсигуряват, че мрежата може да остане надеждна даже в изискванията на продължаващите рискови метеорологични провокации и застаряващата физическа инфраструктура ", споделя Марк Дайсън, ръководещ шеф на програмата за безвъглеродна електрическа енергия в RMI, представен от Reuters.

Роб Трелкелд, шеф на световната енергийна тактика в General Motors, също разяснява, че VP3 ще успее да " покаже, че електрическите транспортни средства могат да се трансфорат в благонадежден актив за предприятията за комунални услуги или операторите за транспорт на електрическа енергия на дребно " и " могат да бъдат актив за притежателите на жилища и автопарковете ".

Подобен метод към този момент усъвършенства надеждността на мрежата в страни като Германия и Австралия, както и в някои щати на Съединени американски щати. По време на рисковата гореща вълна през август предходната година доставчикът California Independent System Operator, да вземем за пример, съумява да избегне спирания на електрозахранването, като употребява всички налични запаси, в това число VPP, за систематизиране на електрическа енергия. Интелигентните термостати Гугъл Nest също са съдействали за понижаване на натоварването.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР