Комитетът на ЮНЕСКО обяви 21 нови обекта за световно културно

...
Комитетът на ЮНЕСКО обяви 21 нови обекта за световно културно
Коментари Харесай

21 нови обекта влизат в списъка на ЮНЕСКО

Комитетът на ЮНЕСКО разгласи 21 нови обекта за международно културно завещание. Културолози и историци вземат решение до 12 юли за статута 30 естествени, исторически и географски забележителности от целия свят.

Сред тях са заветен японски остров, храмове в Израел и Камбоджа, античен град в Иран, както и български букови гори.

Интересна детайлност за най-новия остров в Япония, е възбраната на него да стъпват дами. Малкото парче земя „ Окиношима” в югозападна Япония разрешава наличието единствено на мъже по религиозни аргументи. Също по този начин на посетителите е безусловно неразрешено да придвижват каквото и да е към сушата - даже листа или камъчета.

Нов любопитен обект е и античният ирански град Язд. Той е известна туристическа дестинация и духовна столица на зороастризма - вяра, която учи човек да бъде потребен за обществото, почтен и на първо място - добър към другите. Мотото на вярата е: „ Добри мисли, положителни думи, положителни постъпки”. Градът е прочут е с истинската архитектура на глинените къщи, античните монументи и огромния брой вятърни кули (бадгири).

България също може да се похвали с триумф от конкуренцията. ЮНЕСКО утвърди уголемение на обекта на международното завещание „ Старите и първоначални букови гори на Карпатите и други райони в Европа “. Серийният обект включва 77 съставния елемент, ситуирани на територията на 12 европейски страни, включително и страната ни. В листата на международното завещание бече попадат 63 масива от остарели и първоначални букови гори.

Събитието не мина без напрежение. Ябълка на раздора стана остарелият град в Хеброн в Израел и неговата така наречен Пещера (гробница) на патриарсите, които към този момент попадат в листата на ЮНЕСКО като палестински обект.

Решението на 21-членния комитет, взето с 12 гласа " за ", 6 " въздържал се " и 3 " срещу " по незабавно искане на палестинската самостоятелна власт, провокира остра реакция в Израел. Премиерът на страната Бенямин Нетаняху разгласи, че като ответна мярка неговата страна ще понижи с един милион $ вноската си в Организация на обединените нации. Израел даже упрекна ЮНЕСКО, че разпространява подправената история, а Министерството на външните работи на Израел дефинира акта като „ морално леке “ върху името на организацията.

Стигна се и по надалеч. Веднага след гласуването, представителят на израелското външно министерство написа в „ Туитър”: „ Срам за ЮНЕСКО!” „ Опитват се да пренапишат еврейската история, както и историята на целия район “, сподели самият външен министър Еманюел Нахшон.

От своя страна министерството на външните работи в Рамала дефинира решението на ЮНЕСКО като „ триумф “ за палестинската дипломация. „ Гласуването е триумф в дипломатическата борба, водена от Палестина по всички фронтове, пред лицето на израелския и американския напън върху другите страни членки “, се споделя в изказване от Министерство на външните работи на Палестинската автономност.

Друга изненада на тазгодишната сесия беше решението Големият бариерен риф да не е измежду застрашените обекти в нейния лист на международното културно и естествено завещание.

Това става макар появилите се неотдавна данни, че Големият бариерен риф съществено е потърпевш. Спорното решение разрешава на австралийското държавно управление да избегне политически проблеми и риска от вреди за доходоносната туристическа промишленост на страната.

Стопанисването на Големия бариерен риф от Австралия беше остро подложено на критика след най-голямото записано в миналото измиране на корали вследствие на най-опустошителния резултат от феномена Ел Ниньо през последните 20 години.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР