Комитетът на постоянните представители (КОРЕПЕР) одобри днес предварителното споразумение по

...
Комитетът на постоянните представители (КОРЕПЕР) одобри днес предварителното споразумение по
Коментари Харесай

От последните минути: Брюксел нанесе тежък удар на българските превозвачи

Комитетът на непрекъснатите представители ( КОРЕПЕР ) утвърди през днешния ден предварителното съглашение по Пакета подвижност, обвързван с изискванията на труд на водачите, специфичните правила за командироването на водачи в интернационалния превоз, достъпа до пазара на автомобилни транспорти на товари и по-доброто правоприлагане.

Според Съвета новите правила целят постигането на баланс сред усъвършенстваните условия на труд за водачите и свободата на превозвачите да дават трансгранични услуги и наред с това ще допринесат за пътната сигурност. Освен това те ще обезпечат на бранша изясненост и ще сложат завършек на неравномерното използване на тези правила сред страните членки.

На 11 декември беше реализирано авансово съглашение сред председателството на Съвета и Европейския парламент. Според министъра на превоза на Финландия Тимо Харака утвърдените правила са “ясни, обективни и приложими”, осведоми Българска национална телевизия.

Правилата по отношение на оптималното работно време и минималните интервали на отмора на водачите остават непроменени.

Същевременно в организацията на работните графици на водачите в интернационалния товарен превоз ще бъде въведена известна степен на еластичност, с цел да могат да прекарват повече време вкъщи. Освен това водачите ще могат да се връщат вкъщи на всеки три или четири седмици според от работния си график.

Мярка, която, съгласно представители на българския транспортен бранш и държавното управление, ощетява нашите превозвачи, а съгласно западните страни - е в интерес на водачите.

Новите правила удостоверяват, че естествената седмична отмора (най-малко 45 часа) би трябвало да се прекарва отвън транспортното средство. Ако тази отмора се употребява отвън дома, настаняването би трябвало да бъде платено от работодателя.

Въпреки че естествената седмична отмора не може да бъде употребена в зона за паркиране, Европейски Съюз ще предизвиква построяването и потреблението на безвредни и сигурни зони за паркиране. Комисията ще създаде стандарти и процедура за узаконяване на такива зони за паркиране посредством вторично законодателство. Освен това ще сътвори уеб страница, който да улесни намирането на тези зони.

Що се отнася до разпоредбите за транспортните интервенции, осъществявани в границите на народен пазар отвън личната страна на автомобилния транспортьор („ каботаж “), сегашната система, която позволява най-много 3 интервенции за 7 дни, ще остане непроменена.
За да се предотврати систематичният каботаж, ще бъде въведен „ период на спиране “ от 4 дни, преди да могат да се правят по-нататъшни каботажни транспорти в същата страна със същото транспортно средство.

Държавите членки могат да ползват същите тези правила във връзка с правите с авто превоз при интервенции по смесен превоз на своята територия.

Правилата по отношение на командироването на водачи разясняват по какъв начин професионалните водачи в превоза на артикули или пасажери ще се употребяват от правилото „ еднообразно възнаграждение за една и съща работа на едно и също място “.

Общото предписание ще бъде, че в случай че дадена интервенция е проведена по този начин, че връзката сред работата на лидера и страната на определяне остава непроменена, лидерът ще бъде изключен от разпоредбите за командироването. Това значи, че двустранните транспортни интервенции са категорично изключени.

По време на пътуването до страната на предназначение и назад е разрешено едно в допълнение натоварване и/или разтоварване на артикули и в двете направления, без това да попада в обсега на режима на командироване, или нито едно на отиване и най-вече две на връщане. Транзитното прекосяване също е изключено.

Пълният режим на командироване ще се ползва за всички други типове интервенции, в това число каботажните, от първия ден на интервенцията. Подобни правила ще се ползват и за транспорта на пасажери с едно в допълнение прекъсване по време на двустранни интервенции.

Правилата за командироване ще основат и обединен стандарт за надзор въз основа на инструмент за връзка, създаден от Комисията, където транспортният оператор ще може да изпраща директно декларациите си за командироване.

За да се подсигуряват равнопоставени условия на конкуренция сред превозвачите, употребяващи разнообразни транспортни средства, разпоредбите по отношение на достъпа до европейския пазар на автомобилни транспорти на товари, както и разпоредбите за шофиране и отмора, ще бъдат разширени, с цел да се включат и микробусите, употребявани в интернационалния превоз (леки търговски транспортни средства с тегло над 2,5 тона), с временен интервал от 21 месеца за надзора на пазара и доникъде на 2026 година за разпоредбите за тахографите и времето за отмора.

За да се противодейства на явлението „ сдружения — пощенски кутии “, промяната ускорява връзката сред мястото на определяне на превозвача и неговите действия. С цел да се подсигурява, че такава връзка в действителност съществува, камионите в интернационалния превоз ще би трябвало да се връщат в оперативния център на сдружението минимум един път на всеки осем седмици.

Целта на този 8-седмичен интервал е да се разреши на водачите да се връщат вкъщи дружно с транспортното средство в края на своя втори 4-седмичен работен цикъл.

Един от основните детайли за възстановяване на правоприлагането е да има благонадежден метод за вписване на информацията за това по кое време и къде камионът е пресякъл граница и за установяване местоположението на дейностите по товарене и разтоварване.
Втората версия образован тахограф ще прави всичко това автоматизирано.

Той ще бъде въведен на три разнообразни стадия за транспортните средства, извършващи интернационалните транспорти. Новите камиони ще би трябвало да бъдат оборудвани с това устройство през 2023 г.; транспортните средства с аналогов или дигитален тахограф ще би трябвало да бъдат преоборудвани до края на 2024 г.; а оборудваните с първата версия образован тахограф през 2025 година

За да се усъвършенства трансграничното наблюдаване на спазването, текстът осъвременява и разпоредбите за продан на информация и административно съдействие сред страните членки.

Правилата в предложенията по отношение на командироването и достъпа до пазара (включително правилото за връщане на камиони) ще стартират да се ползват 18 месеца след влизането в действие на правните актове. Правилата в предлагането за часовете на шофиране (включително връщането на водачите) ще стартират да се ползват 20 дни след публикуването, като се изключи специфичните периоди за тахографите.

Предложенията са част от първия пакет за подвижността, показан от Комисията през юни 2017 година Одобреният текст ще претърпи дефинитивна правна и езикова редакция. След това той би трябвало да бъде публично признат — първо от Съвета, а по-късно от Парламента.

В същото време Европейската комисия заяви преди няколко дни, че счита да направи лична оценка на въздействието върху околната среща на два от текстовете в пакета, свързани с връщането на транспортното средство в страната по регистрация.

Тези текстове не попадат в първичното предложение на Европейската комисия и съгласно институцията не са в сходство с амбициозните проекти, свързани с битката с климатичните промени.

Тази оценка на Европейската комисия обаче няма да спре окончателното приемане на пакета и ще влезе в действие. Ако оценката е отрицателна, Еврокомисията ще направи нови законодателни оферти, които занапред ще би трябвало да се разискват и одобряват от Съвета и Народното събрание.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР