Комитетът на ООН срещу изтезанията (КСИ) е силно разтревожен от

...
Комитетът на ООН срещу изтезанията (КСИ) е силно разтревожен от
Коментари Харесай

Комитетът на ООН против изтезанията за пореден път критикува България


Комитетът на Организация на обединените нации против изтезанията (КСИ) е мощно угрижен от честата процедура на изтезания и малтретиране на арестувани от органите на полицията. Според неговите наблюдения всеки трети арестуван в българските полицейски ръководства бива измъчван, като в някои случаи малтретирането съставлява мъчение.

В края на ноември Комитетът е разгледал шестия периодически отчет на България, който страната дължи по Конвенцията срещу изтезанията, утвърдена през 1986 година В процедурата по разглеждането, което се е състояло обществено, е взела участие огромна делегация от представители на разнообразни български институции. КСИ се е срещнал и с представители на Българския хелзинкски комитет, които са показали негов различен отчет.

На 30 ноември КСИ одобри своите заключителни наблюдения и рекомендации, които разгласява няколко дни по-късно. В тях комитетът насочва редица съществени рецензии към България по съвсем всички въпроси в обсега на Конвенцията.

В заключенията се показва, че случаите на принуждение са по предписание безнаказани, защото прокуратурата не обезпечава съответно следствие на подадените тъжби и сигнали. Липсват и нужните гаранции против малтретиране – неотложен ефикасен достъп до юрист още през цялото време на полицейското задържане, известяван на арестуваните за техните права, известяван на техните близки, достъп до самостоятелна здравна експертиза и ефикасен достъп до съд за инспекция на законността на задържането.

Особена угриженост провокира продължаващата липса на характерен углавен състав за мъчение в българския Наказателен кодекс.

Макар изискванията на отнемане от независимост в някои от пандизите и другите места за задържане да са се подобрили, комитетът отбелязва, че в значително от тях те не престават да са безчовечен и унизителни в нарушаване на интернационалните стандарти. Той отбелязва също по този начин агресивното държание на затворническия личен състав по отношение на лишените от независимост, несъответстващото здравно обслужване, насилието сред самите пандизчии и корупцията.

Подобни са изискванията и в доста здравни и обществени институции, в които се настаняват лица срещу волята им. В тях съгласно комитета се практикува физическа, както и химическа имобилизация посредством назначение на свръхдози лекарства. Комитетът е покъртен от неналичието на какъвто и да е прогрес в следствията на 238 смъртни случая в домовете за деца с интелектуални увреждания, които бяха разкрити в следствие от взаимната инспекция на прокуратурата и БХК през 2010-2011 година Той изисква от българското държавно управление да възобнови тези следствия и да рапортува на комитета за резултата до 6 декември 2018 година

В своите наблюдения и рекомендации КСИ показва особена угриженост за влошения самостоятелен правозащитен мониторинг над здравните, обществените и просветителните институции, в които се настаняват лица по насилствен ред. Това са психиатричните лечебни заведения, специфичните учебни заведения за деца с противообществени прояви и обществените домове за лица с психологични разстройства. В последните пет години виновните министерства редовно отхвърлят достъп до тези институции на неправителствени организации.

КСИ не оставя без внимание и ситуацията на мигрантите в България. Той показва угриженост за тяхното малтретиране от гранична полиция и частни „ ловци на бежанци “, както и тяхното незаконно изтласкване от територията на България за да се предотврати подаването от тях на молби за интернационална отбрана. Наред с това комитетът показва угриженост за тяхното случайно задържане и ограбването на техните движимости от граничните служители на реда.

Другите сфери на угриженост в заключителните наблюдения и рекомендации на КСИ включват домашното принуждение над дами, трафика на хора и закононарушенията от ненавист към представители на уязвими групи. Във всички тях комитетът показва сериозна угриженост по отношение на сериозните и систематични нарушавания и насочва рекомендации за законодателни промени и по-ефективно правоприлагане.

Препоръките, които КСИ насочва към България, не са първите от този жанр, отправяни от този, както и от други органи на Организация на обединените нации и на Съвета на Европа. Много от тях съвсем безусловно повтарят рекомендациите на комитета от предходния обзор на отчета за България от декември 2011 година Впоследствие сходни рекомендации насочиха и други органи на Организация на обединените нации – Комитетът по правата на индивида, Комитетът за правата на детето, Комитетът за унищожаване на всички форми на дискриминация против дамите и Комитетът срещу расовата дискриминация.

През март 2015 година Европейският комитет за попречване на изтезанията, орган на Съвета на Европа, разгласява невиждано обществено изказване по отношение на България, в което разкритикува всеобщото малтретиране на арестувани от страна на полицията и нечовешките условия в българските затвори и следствени арести.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР