Комитетът на ООН гласува да включи древния Йерихон като обект на световното наследство в Палестина

...
Конференция на ООН гласува да включи древния град Йерихон на
Коментари Харесай

Конференция на ООН гласува да включи древния град Йерихон на Западния бряг в списъка на световното наследство през Палестина

От Associated Press, 17 септември 2023 г., 4:43 ч. Саудитска Арабия, под егидата на Организацията на ООН за образование, наука и култура, ЮНЕСКО.

Израел напусна ЮНЕСКО през 2019 г., обвинявайки го, че е предубеден към него и че намалява връзката му със Светите земи. Израел също възрази срещу приемането на Палестина от ЮНЕСКО за членство през 2011 г. Но Израел остава страна по Конвенцията за световното наследство и изпрати делегация на срещата в Рияд.

Израел превзе Западния бряг, заедно с Газа и Източен Йерусалим, в Близкоизточната война през 1967 г. Палестинците искат и трите територии за своя бъдеща държава. Израел гледа на Западния бряг като на библейско и културно сърце на еврейския народ.

Повече от десетилетие не е имало сериозни или съществени мирни преговори и в момента Израел е ръководен от най-националистическото и религиозно правителство в своята история, което прави всякакви стъпки към Палестинска държавност е почти невъобразима.

Съвременният град Йерихон е основна привлекателност за туризма в палестинските територии както поради своите исторически места, така и поради близостта си до Мъртво море. През 2021 г. палестинската администрация разкри основни ремонти на една от най-големите мозайки в Близкия изток, в дворец в Йерихон, датиращ от 8-ми век.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР