Комитетът на министрите на Съвета на Европа призова настоятелно Москва

...
Комитетът на министрите на Съвета на Европа призова настоятелно Москва
Коментари Харесай

Съветът на Европа: Москва незабавно да освободи Алексей Навални

Комитетът на министрите на Съвета на Европа прикани настоятелно Москва да освободи неотложно съветския опозиционер Алексей Навални, ден след разпускането на неговото придвижване, сметнато за екстремистко от московски съд, съобщи Франс прес.

Комитетът акцентира в изказване " сериозната си угриженост, че Алексей Навални остава в пандиза ". Органът, който следи за осъществяването на решенията на Европейския съд по правата на индивида от страните членки на Съвета на Европа (една от които е и Русия), изиска от Москва и да анулира присъдата на Навални по делото " Ив Роше ".

През декември 2014 година опозиционният водач беше наказан в Русия на три и половина години затвор условно по обвиняване в заграбване на 26 милиона рубли (тогава към 360 000 евро), в ущърб на съветската дъщерна компания на френската козметична компания " Ив Роше ". Брат му Олег получи същата присъда, само че ефикасна и Съветът на Европа приканва Русия да анулира и нея.

Европейският съд по правата на индивида " реши, че ищците са били наказани за дейности, които не се разграничават от естествени търговки връзки, с случайни, непредвидими правосъдни решения, които са явно неразумни ", припомня Съветът на Европа. Тези решения нарушават правото на обективен развой, както и правилото, че присъда или наказване могат да бъдат постановени единствено въз основа на закона.

На 2 февруари 2021 година условната присъда на Навални беше сменена с ефикасна, акцентира още Съветът на Европа. Руските управляващи го упрекнаха, че е нарушил наредбите, свързани с условното му освобождение, до момента в който се възстановяваше в Германия от опит за отравяне, за което той упреква Кремъл, напомня Агенция Франс Прес.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР