Комитетът на министрите на Съвета на Европа, който наблюдава как

...
Комитетът на министрите на Съвета на Европа, който наблюдава как
Коментари Харесай

Страсбург оплю идеите на копейките“ за главния прокурор

Комитетът на министрите на Съвета на Европа, който следи по какъв начин България извършва някои решения на Съда в Страсбург, подлага на критика концепциите на „ копейките “ от „ Възраждане “, свързани с механизма за следствие на основния прокурор.

Разследването по каузи за закононарушения, осъществени от основния прокурор или негов заместител, ще се организира от шефа на Националната следствена работа (НСлС). За задачата следствието ще бъде изведено от подчиненото си състояние по отношение на прокуратурата, в което се намира в този момент. Този метод възприе 48-ото Народно заседание в последните дни на съществуването си. Идеята пристигна от " Възраждане ", само че получи поддръжката на ГЕРБ-СДС, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. В синхрон в концепциите на " Възраждане " ГЕРБ внесе в Конституционния съд и искане за пояснение на ролята и мястото на следствието.

Тези промени не са в положение да отговорят на опасенията, повдигнати от делото " Колеви " още през 2009 година, когато Европейският съд по правата на индивида постанови, че в България няма ефикасен механизъм за следствие на основния прокурор.

" Механизъм, който планува шефът на НСлС  да дава отговор за инспекцията на всеки сигнал за закононарушение, касаещ основния прокурор, не е в положение да обезпечи практическа и институционална самостоятелност, с изключение на другото и тъй като шефът на Национална следствена служба ще бъде избиран, назначаван и подвеждан под отговорност от прокурорската гилдия или пленума на Висшия правосъден съвет, в които основният прокурор може да упражнява решаващо или доста въздействие ", счита Комитетът на министрите.

По време на съвещанието си, извършено от 7 до 9 март, те поздравяват приемането на първо четене на държавния законопроект, регламентиращ механизъм за следствие на основния прокурор. Преди дни планът още веднъж мина през държавното управление и се чака да бъде импортиран още в първите дни на работа на 49-ия парламент, изборите за който предстоят на 2 април.

Комитетът на министрите приканва управляващите да продължат нужната законодателна работа, с цел да обезпечат приемането на значимите промени, препоръчани в държавния законопроект. Но и приканва за разбор дали е належащо този механизъм да се усъвършенства в допълнение, в това число и в някакъв миг с приемане на конституционни промени.

ВЕЧНИЯТ МАНДАТ

От Съвета на Европа означават и рецесията с неизбирането на идващите членове на Висшия правосъден съвет от парламентарната квота. Мандатът на актуалните изтече още през октомври м.г., само че депутатите в късите парламенти предишното лято не откриха за нужно да открият процедурата по избора на идващите. Още по-дълбок е казусът с Инспектората към Висшия правосъден съвет, чиито членове сега без преизбиране (те и нямат право на два поредни мандата) към този момент съвсем 3 години заемат високоплатените си и значими постове в правосъдната система.

И членовете на Висш съдебен съвет, и тези на инспектората към него се избират от Народното събрание с болшинство от 2/3, което прави изборът извънредно сложен без партийни пазарлъци и сделки.

Страсбург припомня в този момент, че Народното събрание е длъжно неотложно да избере нови членове на Висш съдебен съвет, като изборът да бъде извършен по този начин, че да разреши дейно понижаване на въздействието на основния прокурор върху новия съвет.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР