Комитетът на министрите към Съвета на Европа оценява, че България

...
Комитетът на министрите към Съвета на Европа оценява, че България
Коментари Харесай

Съветът на Европа оценява, че България върви към уредба за отчетността на главния прокурор

Комитетът на министрите към Съвета на Европа прави оценка, че България приготвя законодателни промени за отчетността на основния прокурор съгласно опциите на Конституцията. Това се показва в известие на Съвета на Европа във връзка тазседмичното съвещание на Комитета в Страсбург, за което съобщи кореспондентът на Българска телеграфна агенция Николай Желязков.

Комитетът е разгледал каузи, свързани с неефективността на наказателните следствия у нас, както и с неналичието на самостоятелност на наказателните следствия във връзка с основния прокурор. Комитетът приветства направения неотдавна законопроект, в който се предлага " значима и дълго чакана " смяна на законодателството за гаранции за независимостта на следствията, отнасящи се до основния прокурор или неговите заместници. Поощрено е предлагането за въвеждане на правосъден контрол върху прокурорските отводи за формиране на досъдебно произвеждане за избрани типове закононарушения. Комитетът показва очакване българските управляващи да пристъпят към приемането на законопроекта.

Приветствани са и предложенията за правила за следствие против основния прокурор или неговите заместници, които " наподобява дават отговор в оптимално допустима степен, в границите на съществуващата конституционна рамка, на междинната резолюция на Комитета от 2019 година ", се показва в известието.

Изразено е очакване България да продължи да работи по измененията, свързани с надзора върху следствието от страна на висшестоящ съдия; по нови правила за краткотрайно премахване и освобождение от служба на основния прокурор, съобразени с рекомендациите на Венецианската комисия, с цел да се понижи въздействието му върху Висшия правосъден съвет (ВСС).

Комитетът предизвиква българските управляващи да обмислят усъвършенствания на подготвяните промени, а по-нататък и опцията за смяна на Конституцията, с цел да се преодолеят съществуващите ограничавания. Изразено е очакване при избора на нови членове на Висш съдебен съвет от Народното събрание да се понижи въздействието на основния прокурор върху новия Висш съдебен съвет.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР