Комитетът на Арабската лига за Йерусалим, ще проведе среща в

...
Комитетът на Арабската лига за Йерусалим, ще проведе среща в
Коментари Харесай

Йордания свиква среща на Арабската лига за напрежението в Йерусалим

Комитетът на Арабската лига за Йерусалим, ще организира среща в четвъртък в йорданската столица Аман. В него ще вземат участие външните министри на Алжир, Египет, Йордания, Катар, Мароко, Палестина, Тунис и Саудитска Арабия, съобщи организация Петра. На срещата ще участва и външният министър на Обединените арабски емирства шейх Абдула бин Зайед Ал Нахайян, като представител на страна - членка на Арабската лига, която в този момент е променлив член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

По-рано кралят на Йордания Абдула II се свърза по телефона с редица арабски водачи и разиска с тях " стъпки за противопоставяне на противозаконните ограничения на израелските управляващи против джамията Ал-Акса в Йерусалим ". Той организира диалози и с генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш. Йорданският монарх акцентира, че провокативните дейности на Израел подкопават възможностите за реализиране на мир в Близкия изток и споразумяване на палестинския проблем на основата на спокойно взаимно битие на двете страни.
 Стотици ранени и арестувани при конфликтите в Йерусалим
Стотици ранени и арестувани при конфликтите в Йерусалим

Според Израел, силите за сигурност са работили превантивно по празниците

От своя страна вицепремиерът и външен министър на Йордания Айман ал Сафади сподели в сряда на среща с делегация на Държавния департамент на Съединени американски щати, че Израел " би трябвало прецизно да съблюдава историческия, правния и демографски статут на Източен Йерусалим ".

Спокойствието на Храмовия рид и Стария град ще бъде възобновено, когато Израел подсигурява свободен достъп на мюсюлманските поклонници до джамията Ал-Акса, акцентира той.

Припомняме, че напрежението в Източен Йерусалим ескалира на 15 април, откакто група еврейски поклонници посетиха Храмовия рид. Израелската полиция разпръсна протестиращите араби, десетки хора бяха арестувани. Имамът на джамията Ал-Акса, шейх Акрам Сабри, упрекна за конфликтите еврейските заселници.

В сряда израелски служители на реда влязоха още веднъж в ислямския храм и сложиха контролно-пропускателни пунктове в Стария град и покрай портата, водеща към джамията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР