Комисията за защита от дискриминация започва проверки на обществени сгради

...
Комисията за защита от дискриминация започва проверки на обществени сгради
Коментари Харесай

Започват проверки на сгради за достъпа, който предлагат на хора с увреждания

Комисията за отбрана от дискриминация стартира инспекции на публични здания за достъпа, който оферират на хора с увреждания. Ще бъдат обследвани както държавни и общински институции, по този начин и банки, лечебни заведения, учебни заведения, театри и кина. Целта е да се открият пропуските в достъпността за хора с увреждания и да се отличат тези от постройките, при които такива пропуски няма.

Проверката на публични здания е част от националната акция „ Достъпна България, " изясни ръководителят на комисията Ана Джумалиева. При установен проблем комисията може да постанова санкции от 250 лв. до 20 000 - при наново нарушаване.

„ Нашата концепция на безсрочната ни акция е да вършим проучване, инспекция в цялата страна, да проверим всички здания на държавни институции, на локалната власт, лечебни заведения, учебни заведения, банки и местата, където хората могат и да се забавляват и да си почиват, да вземем за пример кина, театри ", сподели Джумалиева.

Първата постройка, която получи документ за досегаемост, е Националният замък на културата. Към момента тя е чудесно приспособена към актуалните условия за досегаемост, уточни Борислав Велков, ръководител на Съвета на шефовете на НДК:

„ Ние нарекохме налична среда за всички, тъй като тя в действителност би трябвало да бъде за всички. Тук не приказваме единствено за физическа досегаемост, ние не би трябвало да си разрешаваме на хората да им минава през мисълта, че няма да отиде на обещано събитие, тъй като не може да стигне до там. Ако ние позволим такива мисли, значи не сме свършили никаква работа ".

Днес сред Комисията за отбрана от дискриминация и Националния замък на културата бе подписан и меморандум за съдействие.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР