Комисията за защита на потребителите предупреждава заизмами в интернет сайтове,

...
Комисията за защита на потребителите предупреждава заизмами в интернет сайтове,
Коментари Харесай

Фалшиви агенции мамят наивни туристи, решили да посетят екзотични дестинации

Комисията за отбрана на потребителите предизвестява заизмами в интернет уеб сайтове, които продават екскурзии и ваканции, както и чев обществените мрежи се популяризират пътувания без регистрация за туроператор или туристически сътрудник, съобщи БНР. Тези измами започнаха през лятото ивъпреки подадените сигнали към полицията, уеб страниците не престават да съществуват. Докато през лятото измамите бяха свързани с пътувания към Гърция, тов последните седмици консуматори са превели суми за пътувания и почивки до екзотични дестинации като Дубай, Малдиви и Тайланд.

Една от излъганите - Мария Атанасова, желае да реализира мечтаното пътешестване до Тайланд. Във Facebook тя попада на реклама на една от организациите, които оферират такова пътешестване.

" Реших да си ангажирам отмора в Тайланд– септември тази година, с концепцията на 11 ноември да потегли с проведена група, с лидер. Писах по месинджър, по имейл на компанията, с цел да ми създадат контракт. Пожелах заплащането – от сорта на 1600 евро, да стане на две вноски. " - споделя тя.

Заплащането става посредством интернационална платформа за самостоятелни разплащания онлайн, която набира известност у нас. Няколко дни преди тръгването обаче Мария няма получена никаква информация. По-късно идвасъобщение, че пътуването е анулирано заради неприятни метеорологични условия.

Решава да ревизира дали и други туристически организации с стратегия до Тайланд реализират пътувания и с изненада открива, че стратегиите им се извършват и в реалност няма неприятни метеорологични условия.

" Бях доста разочарована. Не знаех какво ми се случва.Не съм очаквала да бъда част от подобен обеден грабеж, от такава скица! " - добавя тя.

Марияпоискала парите ѝ да бъдат върнати, само че ѝ декларирали, че ще има удръжки.

Специализирана медия за туризъм оповестява за жена заплатила6000 лв. за пътешестване до Дубай. От лятото насам в групите за пътуванияпотребители разясняват и предизвестяват за заплатени пътувания, които не се реализират.

Любомир Драганов е заплатил 2 хиляди лв. за пътешестване през март идната година до Малдиви. На база на прочетеното в група за пътувания в обществените мрежи той схванал, че това пътешестване надали ще се състои и подал сигнал в Икономическата полиция.

" Мощна реклама във Facebook. Всичко е разказано. Стая делукс със закуска на първа линия. На извънредно ниски цени. Комуникацията се води най-вече по имейл.Парите ги желаеха в евро. При опит да отидете в офис,отивате, няма офис!Документите за тази екскурзия идват след 6 дни от друг имейл от този, посочен на тяхната страница.Като ревизирате дали има лицензв националния указател за туроператори, ви излиза наяве, че сте излъгани. " - показва той.

Министерството на туризма е направилопроверки по сигнали на консуматори от юни, август и декември за три компании: Сайтът Травел премио ()предлага предложения за туристически пакети по разнообразни дестинации. На уеб страницата е оповестена информация за лиценз, който не е публикуван от органа по регистрация в България. " Азия Травел " (aziatravel.com)също предлага туристически пакети по разнообразни дестинации. На уеб страницата е посочен адрес в България, както и адрес за контакт в Лондон, само че няма данни за него в Националния туристически указател, в който са вписани законните компании. " Ерд травел " (www. erdtravel.bg)предлага предложения за круизни, автобусни пакети и самолетни билети. Не е посочена информация на търговец, както и данни за публикуван документ за регистрация за осъществяване на активността, демонстрира инспекцията на Министерството на туризма. Интересното е чев някои случаи употребяваните имена са близки до тези на законно настоящи компании.

" Всяка тъжба на потърпевш от подобен нелегитимен туроператор, който продава артикули в интернет, я подаваме към КЗП. Когато в жалбата на съответния екскурзиант откриваме белези на закононарушения, подаваме информацията и към Икономическа полиция. " - разяснява заместник-министър Ирена Георгиева.

За трите уеб страницата са подадени сигнали доКомисията за отбрана на потребителите, Главна дирекция " Национална полиция " и до Софийската районна прокуратура.

Сега, откакто в групите за пътувания потребителите разискват тематиката,на мобилния телефон, посочен в уеб страницата, или никой не дава отговор, или е изключен.

Оказва се, чене единствено консуматори могат да пострадат. Засегнати са и компаниите, които оферират пътувания. Едната причина е, че се разрушава доверието от страна на клиентите, които стартират да подлагат даже и законните компании под подозрение. Другата причина е в присвояването на фирмена информация.Легално работещ туроператор подава една от жалбите до Министерството на туризма, тъй като сигнализирани от консуматор, виждат свои предложения и фотоси на уеб страницата " Азия травел ".

" Още през лятото до мен стигна информация за организации, която продава нашите авторски екскурзии.Програмите в нашия уебсайт са напълно наши, авторски. Знаем се туроператорите, които сме уредници на тези пътувания. " - посочи Ивелина Илева, чиновник на тази туроператорска компания.

" Нашият уебсайт беше клониран на 100% ", акцентира тя.

Освен че информацията от уеб страницата на туристическата организация е препубликувана, препечатани са и отзивите на туристите, които са пътували с нея, излиза наяве от думите на Илиева.

От законната туроператорска компания се пробват да посетят офиса на уеб страницата, който предлага копираните оферти за пътешестване, само че без триумф, защотона това място в Илиянци има единствено хранилища.Любопитен факт е, чеадресът в Лондон, посочен на уеб страницата се намира в Тауър – историческата забележителност кулата на Лондон. От туроператорската компания алармират до институциите, разгласяват предизвестия в групите за пътувания в обществените мрежи, само че не стопират да вършат и свое изследване на случая. Клиент на компанията оказва помощ за събирането на повече информация за това кой пуска отзивите от клиенти&

" Вече беше влезнал в персонален контакт с хората, които са писали мнения. Такауспяхме да стигнем до група за безработни майки, които правят надомна работа. Те им дават какво да напишат.За всеки коментар получават 50 стотинки или левче, според от това къде е комплициран.Реално не са пътували. "

И в двата разследвани случаяне може да се реализира контакт със съответната компания. При опит за резервация като скришен клиент се открива, че на посочения адрес не съществува такава компания, разясни Игнат Арсенов от Комисията за отбрана на потребителите.

Въпреки подадените сигнали до полицията и прокуратурата, два от уеб страниците към момента демонстрират предложенияза пътувания, телефони и форми за контакт.

Не е ясно още какъв брой такива уеб сайтове в интернет пространството може да ни оферират да ни заведат на екзотично място на земята или даже в космоса.В обществените мрежи изкачат оферти за споделени пътувания на занижени цени. Притеснителното е, че с изключение на да загубим средства за такива екскурзии и пътувания,предоставяме персонални данни, които могат до доведат до по-големи загуби.

Игнат Арсенов от Комисията за отбрана на потребителите препоръчада търсим информация за компанията, която предлага офертата,както и това дали има позволение да прави активност:

" Да не се доверяват на инцидентни уеб сайтове. Понякога има по-изгодна оферта, само че тогава дано въпреки всичко създадат в допълнение изследване.Особено когато рекламата е през обществени врежи или през мобилни устройства – така наречен изскачаща реклама. "

И не на последно място - да отбележим, че до момента в който продължаваме да превеждаме по сметки желаните суми за мислени пътувания без действителни документи, такива уеб сайтове ще не престават да съществуват.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР