Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще има правомощия да

...
Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще има правомощия да
Коментари Харесай

КЗП ще има право да сваля от интнернет публикации на нелоялни търговци

Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) ще има пълномощия да разпорежда събаряне на онлайн наличие при положение на установени и непреустановени нелоялни практики от страна на електронни търговци. Това ще стане с промени в Закона за отбрана на потребителите, които неотдавна бяха признати от Парламента на първо четене.

„ Проектът на закон планува засилено съдействие сред институциите в страните членки. Така ще можем да откриваме, че на територията на повече от две страни е осъществено нарушаване, обвързвано с нелоялни търговски практики и подвеждаща информация. Ако търговецът, който в началото бъде санциониран, не поправи своето държание, тогава към този момент настава тази опция във връзка с свалянето на наличието “, изясни шефът на КЗП Димитър Маргаритов в предаването „ Седмицата “ по Дарик радио

„ Очевидно би трябвало да имаме задоволително подготовка, запас и знание, с цел да можем да установим несъмнено, че има трансгранично нарушаване на разпоредбите “, добави той и посочи, че става дума на първо място за оператори, които са регистрирани на териотрията на Европейския съюз.

В ефира на Дарик ръководителят на КЗП съобщи, че Коледно-новогодишните понижения няма да бъдат правилни, в случай че се кумулират процентите от Черния петък. За да е спазен законът, сред двете акции би трябвало да измине един месец. „ Винаги има остаряла и нова цена. Нека потребителите не гледат единствено %, тъй като там са по-честите нелоялни практики, а какъв брой коства стоката “, предложи той.

Димитър Маргаритов удостовери, че програмата „ Зима “ на Комисията за отбрана на потребителите към този момент се извършва, като се правят и взаимни инспекции с други институции и контролни органи. „ С Министерство на туризма най-много, само че и с Държавна организация по метрология и механически контрол, с Икономическа полиция. Защото успеваемостта е по-голяма, да не приказваме, че и корупционният риск е по-малък, когато взаимно ревизират чиновници от разнообразни институции. А и най-много по този начин търговците не са подложени на един непотребен напън и напрежение всеки ден да влиза някой и да им желае разнообразни документи “, сподели той.

По думите на Маргаритов в последните четири години се следи наклонност за увеличение броя на постъпващите в КЗП тъжби, като през последните две години това нарастване е съвсем пренебрежимо малко. Той уточни, че писмените недоволства през 2017 година са били 23 500, а през 2018 година – 23 780. „ Считам, че сме търсена институция, уповавам се и тъй като хората са задоволени от резултатите “, приключи той.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести ``

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР