Комисията за защита на потребителите (КЗП) проверява онлайн оферта за

...
Комисията за защита на потребителите (КЗП) проверява онлайн оферта за
Коментари Харесай

КЗК проверява онлайн офертите, които ни обещават да научим английски за 2 седмици

Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) ревизира онлайн оферта за езикови курсове със съмнителни обещания за бързи и ефикасни резултати. Това заяви ръководителят Димитър Маргаритов в рубриката „ Чети етикета” по bTV.

Сайтът дава обещание научаване на непознат език за 2 седмици против 60 лв..

Това изрично е заблуждаваща нелоялна комерсиална процедура, разяснява ръководителят на КЗП.

" Има и един различен подробност - оферта ни кара да мислим, че ще получим спомагателна отстъпка и тя върви ден за ден. Специален текст в Закона за отбрана на потребителите споделя, че когато за извънредно лимитирано време се цели потребителят неотложно да вземе решение, без да може да направи рационален избор, това в допълнение утежнява случая и глобата би била по-голяма”, добави Маргаритов.

Той разяснява, че изложените в офертата изказвания от рода на запаметяване на 200 нови думи дневно, свободно другарство след 14 дни, 45 000 българи свидетелстват, че методът е по-ефективен от обичайния и така нататък по-скоро няма по какъв начин да бъдат доказани и че те са точно това, на което специалистите се опират, с цел да потвърдят нелоялната процедура.

Председателят на КЗП добави, че са налице и административни нарушавания, свързани с неналичието на каквато и да било информация за търговеца, за правото на отвод и прочие

До момента КЗП е открила, че уеб сайтът с офертата е регистриран в щата Мичиган, а заплащанията най-вероятно се насочват към Полша. За да се разбере кой стои зад уеб страницата, е направена контролна покупка.

„ Целта е да успеем вероятно чрез данните, които има куриерът за този, който ги доставя, да намерим още веднъж към този търговец, с цел да можем да го идентифицираме и надлежно да го санкционираме”, изясни Маргаритов.

„ Ако не успеем, ще търсим съдействието на органите на реда, които също биха могли със правосъдни поръчки при трансгранични случаи да продължат този процес”, съобщи ръководителят и акцентира, че е значимо следствието да бъде доведено до дъно, с цел да се мине оттатък фактическите констатации на проблемите, да бъдат наложени наказания и взети ограничения да се предпазят потребителите.

Маргаритов подчертава и върху това, че във все по-интензивния информативен поток, който ни залива отвред, има доста по-големи опасности потребителите да попаднат на сходен вид предложения.

„ Затова би трябвало да обърнем внимание върху три изключително значими момента. Да се търси постоянно кой стои отсреща. И когато не можете да установите, че има съответни данни за търговеца, да не се влиза в връзка. Трябва да е ясно до кого е поръчката. Когато се случи нещо сходно на обсъждания проблем, постоянно да се алармират институциите”, заключи ръководителят.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР