Комисията за защита на потребителите е установила тревожна тенденция -

...
Комисията за защита на потребителите е установила тревожна тенденция -
Коментари Харесай

НИМА?! КЗП откри 150 нарушения в големите вериги

Комисията за отбрана на потребителите е открила тревожна наклонност - от 350 инспекции е установила 370 нарушавания. Но по-тревожното е, че 150 са нелоялните практики при огромните търговци, разгласи ръководителят на КЗП Стоил Алипиев пред БНР.

" Нелоялните търговски практики в подобен огромен размер са мощно притеснителна наклонност. Това значи, че този проблем е бил подценяван или толериран дори в продължение на много време ", разяснява той.

По закон най-голямата допустима санкция е 50 000 лева, само че тя не е с еднообразно значение за другите търговци, акцентира Алипиев и добави, че за един огромен търговец тя няма да е от значително значение. Той счита, че е добре да се намерения за увеличение на санкциите в идващия парламент.

По думите му установените нарушавания са точно при огромни търговци, тъй като те са проверяваните, те могат да изкривят пазара и да въвлекат всички останали.

" Нелоялните търговски практики са един от главните проблеми на пазара. Те са проблем, тъй като позволени в огромен размер, упражнявани от търговци, които имат доминиращ дял в един пазарен сегмент - 50-60%, са причина за изкуствено завишаване на цени. Упражнявани в такива огромни размери, упражнявани от търговци, които имат този огромен пазарен дял, те неизбежно завличат всички останали участници в пазара ", изясни Алипиев.
 
Една стока коства толкоз, колкото потребителят дава единодушие да я закупи. Въпросът обаче е дали дава единодушие в резултат на негов осведомен избор или в резултат на това, че е измамен, сподели още той.

И даде образци, при които търговецът притегля хората с подвеждащи послания и промоции. Има даже случаи, при които цената на стоката е с 20-30% по-висока от тази в конкурентни обекти.

Друга постоянно срещана процедура е търговецът да притегля клиенти с промоционални артикули, за които няма наличност. Тогава хората купуват всичко останало, което им е належащо, макар цената.

" Срещаме практики, които подвеждат потребителя по разнообразни метод, да вземем за пример промоция " Плащаш 2, получаваш 3 ". Има случаи, в които стоките са по този начин подредени, че като вземеш първата или втората, на касата се оказва, че тази стока не е в промоция ", посочи ръководителят на КЗП.

Според него делът на огромните търговски вериги на пазара на хранителни артикули е доминиращ - сигурно е над 50%.

Алипиев отхвърли да има сигнали за опити техни инспектори да бъдат " стимулирани " от нарушителя, тъй че да не сформират акт. 

" При всички положения нашите упования са това да даде стремежи резултат. Дълъг е процесът. Не мисля, че даже след 1-2 месеца ще забележим резултат. Според мен в границите на 3 до 6 месеца може да се чакат забележими резултати, които да се усетят от потреблението ", посочи още Алипиев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР