Комисията за защита на потребителите е издала заповедите, с които

...
Комисията за защита на потребителите е издала заповедите, с които
Коментари Харесай

Нинова: Издадохме заповедите за забрана на увеличаването на цените от мобилните оператори

Комисията за отбрана на потребителите е издала заповедите, с които се не разрешава на " Теленор България " и " А1 България " да индексират цените по ред, който не е очакван в подписаните с потребителите контракти. Това заяви министърът на стопанската система Корнелия Нинова. 

В претекстовете си Комисията акцентира, че при осъществен обзор на предлаганите от сдружението типови контракти и общи условия е открито съществуването на уговорка, регламентираща правото на оператора да индексира месечния абонамент един път годишно с размер на оповестения от Национален статистически институт средногодишен показател на потребителските цени за миналата година, като осведоми за това потребителя в първата месечна фактура след индексирането. От Комисията за отбрана на потребителите  считат, че обявеното желание на мобилните оператори представлява нелоялна комерсиална процедура, тъй като те имат намерение да вдигнат цената за две години едновременно, което е нарушаване точно на текста от въпросната уговорка. От Комисията считат още, че сходно индексиране би нарушило и правата на консуматори, които са подписали контракти в средата и след средата на 2021 година Те не би следвало да чакат и надлежно да бъдат задължавани да заплащат нарастване на Международен автомобилен транспорт (стопанско обед на база предишна година преди взетото от тях комерсиално решение за подписването на контракт, гласи мнението на КЗП.

Още след оповестените планове на управляващите да спрат готвеното нарастване на месечните абонаментни такси от A1 и Теленор излязоха с позиции, в които обясниха, че еднократно индексиране за две години едновременно ще е по-изгодно за потребителите.

" Потребителите са подложени на невиждан напън от увеличаващите се цени на всички артикули и услуги. Няма да позволим използването на нелоялни търговски практики, които в допълнение товарят фамилиите с непостижими разноски в тази рецесия. С всички благоприятни условия на закона ще пазиме потребителите от злоупотреби с правата им. Сега страната би трябвало да се погрижи за хората ", уточни през днешния ден вицепремиерът Нинова. 

Икономическият министър беше безапелационна, че ще бъдат приложени всички механизми и законови ограничения, с които да не допусне повишението на таксите. По думите й, първият метод е налагане на глоба в размер от 1 000 до 30 000 лв.. А вторият, в случай че заповедта бъде обжалвана, е да се извърнат към съда с искане да се приложи авансово осъществяване, т.е. да не се пристъпва към нарастване на цената. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР