Комисията за защита на личните данни може да глоби НАП

...
Комисията за защита на личните данни може да глоби НАП
Коментари Харесай

Комисията за защита на личните данни може да глоби НАП заради допуснатата хакерска атака

Комисията за отбрана на персоналните данни може да санкции Национална агенция за приходите поради позволената хакерска офанзива, при която бяха източени 3% персонални данни и данъчно-осигурителна информация.

Ще се стигне до санкция? На този и други въпроси по тематиката отговори ръководителят на Комисията за отбрана на персоналните данни Константин Караджов - посетител в студиото на Сутрешния блок на БНТ1. Получихме отчета на Приходната организация, имахме среща и с управлението на Национална агенция за приходите и изяснихме какви са вредите и какви ограничения са взети, заяви той. Обнадеждаващото е, че ограниченията да бързи и ефикасни на този стадий и течът е спрян, акцентира Караджов. По думите му вредите са огромни и на процедура " персоналните данни на всеки един български жител са източени от националната база данни ".

В отговор на въпрос за причинителя на хакерската офанзива ръководителят на Комисията за отбрана на персоналните данни съобщи, че в случай че арестуваният 20-годишен юноша е работил самичък, " той би трябвало да има гениални качества ". Иначе, в случай че не е по този начин, то нашите системи за сигурност не дават отговор на условията, добави той.

Според Караджов пострадалите от хакерската офанзива жители ще имат опция да потърсят правата си в съда. До десетина дни всеки може да ревизира в системата на Национална агенция за приходите дали неговите данни са измежду изтеклите, посочи той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР