Комисията за защита на конкуренцията внимателно наблюдава конкурентната среда на

...
Комисията за защита на конкуренцията внимателно наблюдава конкурентната среда на
Коментари Харесай

КЗК ще проверява търговията с ток

Комисията за защита на конкуренцията деликатно следи конкурентната среда на свободния пазар на ток.

Това се прави и по отношение на появилите се известия и изявления през последните дни по отношение на съществуването на спекулативни цени на електрическата енергия на свободния пазар във връзка с стопанските консуматори и изразените подозрения за синхронизираното им нарастване от лицензираните търговци на електрическа енергия, оповестяват от регулатора.

Комисия за защита на конкуренцията прецизира, че има опит в изследването и разбора на електроенергийния пазар и в дългогодишната си процедура са разглеждала голям брой аспекти от производството и търговия с ел. сила включително достъпа до преносните мрежи, доставката и снабдяването с електрическа енергия по контролирани и свободно контрактувани цени, балансирането на ел. сила, процеса на прекосяване към свободно контрактувани цени.

Комисия за защита на конкуренцията напомня, че през юли 2013 година е направила секторен разбор на пазара на произвеждане, търговия, транспорт и доставяне с електрическа сила в страната за интервала за интервала 2006 - 2012 година, признат с Решение № 800 от 03.07.2013 година В резултат на заключенията в секторният разбор, Комисията е образувала произвеждане за определяне на нарушаване по член 15 и член 21 от Закон за защита на конкуренцията, и е уведомила способените държавни органи за нуждата от предприемане на ограничения за възстановяване на конкурентната среда в бранша.

В тази връзка Комисията откри и съществуване на корист с господстващо състояние от страна на снабдителни и разпределителни предприятия на българския енергиен пазар и наложи наказания в размер на почти 6 млн. лева за осъществени нарушавания изразяващи се в дискриминиране на лицензираните търговци на ток и ограничение на търговията с електрическа сила по свободно контрактувани цени.

Комисията приканва обществеността за интензивно подпомагане за даване на всякаква информация и данни във връзка със положението на конкурентната среда в бранша.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР