Комисията за защита на конкуренцията ще провери дали Националният рамков

...
Комисията за защита на конкуренцията ще провери дали Националният рамков
Коментари Харесай

Започва проверка дали Националният рамков договор нарушава конкуренцията

Комисията за защита на конкуренцията ще ревизира дали Националният рамков контракт за медицинските действия за 2017 година нарушава разпоредбите на конкуренцията, оповестиха оттова

Повод е отводът на Районната здравна каса в Бургас да подписа контракт за осъществяване на профилирани и високоспециализирани медико-диагностични проучвания от пакет " Клинична лаборатория " с болничното заведение в Поморие.

Предварителният разбор на наредбите в рамковия контракт сочи, че с тях се вкарват ограничавания избрани медицински действия, финансирани от НЗОК, да се правят от болнични заведения от разнообразни равнища - за болнична, извънболнична помощ и други.

Едновременно с това обаче в правото на конкуренцията се приема, че разпореждания, които лимитират броя на предприятията на съответен пазар по принцип могат да нарушат конкуренцията в ущърб на потребителите като стеснят опциите на пациентите да избират лечебно заведение или доктор. В хода на производството Комисия за защита на конкуренцията ще проучва претекстовете за посочените евентуални ограничавания, техния резултат върху конкуренцията и потребителите, с цел да реши дали тези ограничавания са свързани с естеството на съответните медицински действия и обезпечаването на качествена здравна помощ.
Антимонополната комисия взима поради и това, че тези евентуални ограничавания биха могли да бъдат обосновани от претекстове, свързани с естеството на съответната здравна действия и обезпечаването на качествена здравна помощ.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Здравеопазване (613)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР