Комисията за защита на конкуренцията разреши на Нова Броудкастинг груп“

...
Комисията за защита на конкуренцията разреши на Нова Броудкастинг груп“
Коментари Харесай

КЗК разреши на „Нова Броудкастинг груп“ да придобие „Нет инфо“

Комисията за защита на конкуренцията позволи на „ Нова Броудкастинг груп “ да придобие 100% от цифровата медийна група „ Нет инфо “. Досега Нова притежаваше 70% от уеб страниците на „ Нет инфо “, като останалите дялове се държаха от Радосвет Радев /27%/ и Христо Христов /3%/.

Сред задачите на договорката са да се развие продуктовото портфолио и „ да се усъвършенства реакцията им по отношение на изменящите се потребности на клиентите, като по този метод реализира възстановяване конкурентните преимущества на придобиваните компании “, се показва в документа от Комисия за защита на конкуренцията.

Регулаторът смята, че нотифицираната договорка не би могла да докара до определяне или усилване на господстващо състояние, както и да заплаши в забележителна степен конкуренцията на засегнатия пазар в страната, заради което следва да бъде позволена.

Припомняме, че дoĸyмeнтитe зa пpидoбивaнeтo бяха пoдaдeни нa 19 мapт 2018 година - тoчнo един мeceц cлeд ĸaтo капиталовата компания PPF Group, следена от чешкия милиардер Петр Келнер, купи Нова телевизия. Дoceгa „ Hoвa Бpoyдĸacтинг Гpyп “ пpитeжaвaшe 70% oт „ Heт Инфo “, ĸoитo пpидoби пpeз 2013 година oт „ Дapиĸ Hюз “ нa Paдocвeт Paдeв. Ocтaнaлитe 30% бяxa coбcтвeнocт нa ĸoмпaниятa нa Paдeв. Имeннo тoзи дял peaлнo e oбeĸт нa cдeлĸaтa.

„ Heт Инфo “ e eднa oт нaй-гoлeмитe дигитaлни мeдийни и тexнoлoгични ĸoмпaнии в Бългapия, ĸoятo дocтигa дo 79% oт интepнeт пoтpeбитeлитe в cтpaнaтa. Koмпaниятa e eднa oт нaй-гoлeмитe гpyпи нa интepнeт пaзapa y нac, c мнoгo cилни пoзиции в peĸлaмния бизнec. B нeя влизaт пoпyляpни caйтoвe ĸaтo eлeĸтpoннaтa пoщa AБB, плaтфopмaтa зa видeo cпoдeлянe Vbох7, инфopмaциoннитe caйтoвe Vеѕtі.bg и Dаrіknеwѕ.bg, caйтът зa пpoгнoзa зa вpeмeтo Ѕіnорtіk.bg, ĸaĸтo и cпopтният Gоng.bg. Koмпaниятa пpитeжaвa мaжopитapeн дял в caйтa зa гpyпoвo пaзapyвaнe Grаbо.bg и в oнлaйн мaгaзинa Тrеndо.bg, ĸaĸтo и минopитapeн дял в brоѕhurа.bg.

Cдeлĸaтa e нacoчeнa ĸъм ĸoнcoлидиpaнe нa coбcтвeнocттa в мeдийнaтa гpyпa и зacилвaнe нa пoзициитe в дигитaлнaтa peĸлaмa c цeл зaвзeмaнe нa пo-гoлям пaзapeн дял и пoвeчe пpиxoди.  " Нова броудкастинг груп " е най-голямата комерсиална медийна група в България и се състои от 7 телевизионни канала и 19 онлайн компании. 

В рамките на изследването си Комисия за защита на конкуренцията стига до извода, че договорката ще окаже влияние върху пазара на интернет реклама, на който оперират и двамата участника в договорката и на който е налице хоризонтално припокриване. Също по този начин, поради постъпилите в хода на изследването опасения от съперници, както и предвид на обстоятелството, че „ Нова “ е водеща телевизионна медия у нас, за задачите на актуалното произвеждане са оценени главните медийни пазари, на които сдружението участва – телевизионно разпространяване и телевизионна реклама.  

На динамичния пазар на  интернет реклама наклонността през последните години е обвързвана с насочването на рекламодателите към нея за сметка на печатната, радио и телевизионната реклама, като в същото време интернет покритието в страната към момента е по-малко от телевизионното покритие в съответствие 59% към 98%. Възходящото развиване на интернет рекламата през последните години е обвързвано с опциите за визуализация, сплотяваща форматите на всички останали медии, опцията за следене на реакцията от страна на потребителя, основаване на схващане за съответна функционалност на избран продукт/услуга, както и достигането й до по-младежка публика.

В хода на изследването Комисия за защита на конкуренцията открива, че на пазара на интернет реклама участниците в договорката имат общ дял в границите 10-20% за интервала 2017 – 2018 година, изчислен на база осъществени доходи. В момента „ Нет Инфо “ АД е един от главните български участници на пазара на интернет реклама на територията на страната, макар маркираното известно намаление на пазарния дял за 2017 година Анализираните от Комисия за защита на конкуренцията данни сочат, че клиентите на „ Нет Инфо “ АД редом употребяват световните опциите и преимущества за реклама на международните интернет медии. Предвид това събитие пазарните позиции на придобиваното дружество са несъизмерими с тези на огромните интернационалните уеб сайтове като Фейсбук, Гугъл и Youtube, които акумулират към 60% от рекламните доходи на интернет пазара. 

На пазара на телевизионно разпространяване делът на групата на „ Нова “ е в размер на 30-40% за 2016 година и 30-40% за 2017 година по данни на Nielsen AdMosphere. Според Комисия за защита на конкуренцията пазарът се характеризира със съществени административно-правни бариери (специфични лицензии и разрешения) и стопански бариери (финансови и организационни) за нахлуване и реализиране на активността по телевизионно разпространяване. От своя страна, „ Нет Инфо “ АД не реализира такава активност. Предвид цялостното телевизионно покритие в страната от съвсем 100% телевизионната реклама е ориентирана към всеобщия пазар, достигайки до максимален брой консуматори, като включва всички целеви групи и за къс интервал от време.

На пазара на телевизионна реклама делът на „ Нова “ е сред 50-60% за 2017 и 2018 година по данни на Българската асоциация на информационните организации - БАКА (на база чисти вложения в реклама) и сред 48,5 и 49,4% за 2017 година и към 43% за 2018 година по данни GARB и Nielsen Admosphere (на база брутни рекламни бюджети). Данните от GARB и Nielsen сочат, че съществени участници на пазара са „ Нова “ и „ БТВ Груп “. Независимо че през 2017 година придобиващото дружество е с по-висок дял от този на „ БТВ “, през 2018 година пазарните им позиции се приближават и са с незначителна разлика от 1%.

В своята оценка Комисия за защита на конкуренцията е взела поради мнение от Българската асоциация на информационните организации, че крос-медийните отстъпки нямат определящо значение при образуване цената на рекламата. В една рекламна акция акцентът е върху наличието, аудиторията и цената, заради което съществуването на ефирен канал не е фактор, който се взема поради при избора на уебсайт, в който рекламодателят да влага рекламен бюджет. Същото мнение се поддържа и от „ Дентсу Иджис Нетуърк България “ ООД, който отбелязва, че водещ фактор при избора на съответен интернет уебсайт от рекламодателите е поставената бизнес цел и постигане до избрана целева публика.

В хода на изследването Комисия за защита на конкуренцията открива също, че рекламодателите всекидневно се обръщат към услугите на рекламни организации, които от една страна могат да дават цялостни ефикасни решения на маркетинговите тактики, а въпреки това да предложат по-добри търговски условия, чрез акумулирането на бюджети на няколко рекламодатели. По информация от „ Аргент -2002 “ ООД крос-медийните отстъпки съставляват дребна част от общата сума на отстъпките, които могат да се договорят за съответния рекламодател, заради което и имат незначителна роля при избора на медия. В тази връзка, по наблюдаване на рекламната организация, неголяма част от клиентите се възползват от комбинирането на реклама в телевизионните канали на „ Нова “ и в интернет уеб страниците на придобиваното дружество.

В последна сметка регулаторът приема, че нотифицираната договорка не би могла да докара до определяне или усилване на господстващо състояние, заради което я позволява.  

Решението на Комисията за защита на конкуренцията може да бъде обжалвано пред Административния съд – София област от страните и от всяко трето лице, което има юридически интерес, в 14-дневен период от публикуването й.   

 

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР