Комисията за защита на конкуренцията няма правомощията за ценово регулиране,

...
Комисията за защита на конкуренцията няма правомощията за ценово регулиране,
Коментари Харесай

КЗК: Ние нямаме правомощия да регулираме цените на горивата!

Комисията за защита на конкуренцията няма пълномощията за ценово контролиране, нито пък в нейната подготвеност попада следствието на далавера и отбрана на потребителите.

" Характерно за органите за защита на конкуренцията е да се намесват във връзка с повишение на цените, единствено когато това е вследствие на неразрешено съглашение или на корист с господстващо състояние, като контролът, който се реализира, е следващ ", декларират от комисията в отговор на изказвания, съдържащи изказвания, че Комисията за защита на конкуренцията не извършва своите пълномощия като не се намесва в ценообразуването при цените на горивата в страната.

Контролът от страна на органа по конкуренция е прелиминарен, само във връзка с контрола върху концентрациите сред предприятия. Регулирането на цени може да попадне в пълномощията само на секторните регулатори, само че е несъвместимо с обезпечаването на защита на конкуренцията. Комисията също по този начин не разполага с пълномощие да дава мнение за цените на предлагани артикули или услуги, настоявата от Комисия за защита на конкуренцията.

Експертите от комисията разясняват, че завишаване при цените на горивата се следи и в останалите страни от Европейския съюз:

" В някои от тях са въведени краткотрайни ограничения за превъзмогване на този проблем, само че те имат временен темперамент и са подхванати на държавно равнище, а не от органите по конкуренция. Подобен образец са редица европейски страни, в които е въведен за период от няколко месеца по-нисък налог или данък върху горивата ".

От Комисия за защита на конкуренцията обаче са безапелационни, че секторът на горивата е непрекъснато следен от тях.

" Неведнъж Комисия за защита на конкуренцията е установявала бариери пред свободната конкуренция и е отправяла рекомендации към способените органи за предприемане на ограничения за възстановяване на конкурентната среда ", акцентират още от комисията.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР