Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) видя основателно предположение за

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) видя основателно предположение за
Коментари Харесай

КЗК видя възможен картел при горивата на Инса ойл и Сакса

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) видя основателно съмнение за съществуване на неразрешено картелно съглашение на търговците на горива „ Инса ойл “ ЕООД и „ Сакса “ ООД.

От събрани данни комисията е открила, че от 2 март до 11 март сдруженията, опериращи вериги от бензиностанции, безпричинно са фиксирали продажни цени за крайни клиенти. Това води до ограничение или нарушение на конкуренцията.

Поведението им може да бъде ориентирано към осъществено нарушаване на антитръстовите правила по член 15 от Закон за защита на конкуренцията, което има за цел или резултат попречване, ограничение или нарушение на конкуренцията на съответния пазар, оповестиха от Комисия за защита на конкуренцията.

Комисията за защита на конкуренцията инициира детайлно следствие, в което ще изследва държанието и на другите участници на пазара на горива, като при съществуване на задоволително данни кръгът на разследваните търговци може да бъде уголемен или допълнен.

„ Въз основа на обществено налична информация, Комисията откри, че от началото на годината се следи непрекъснато нарастване на цените на дребно в страната, като най-сериозен растеж е в интервала 02-03.03.2022 година, когато междинната цена на бензин А-95 доближава 2,78 лева./л, а цената на авто дизел е на 2,82 лева./л. През обсъждания интервал най-високи ценови стойности са следени на бензиностанции от веригите Круиз и Инса ойл, като на 02.03.2022 година на бензиностанция Круиз, междинната цена на литър гориво е била 3.14 лева./л. за бензин 95 и 3,13 лева./л. за дизелово гориво. На бензиностанции от веригата Инса ойл на 03.03.2022г. междинната цена на бензин А-95 и дизелово гориво е на цена от 2,98 лева./л. “, оповестяват от Комисия за защита на конкуренцията.

" Инса ойл " е благосъстоятелност на предприемача Георги Самуилов. " Сакса " е един от най-големите български търговци на петролни артикули.

Финансовият министър Асен Василев уточни двете компании, отговорни за суматохата с горивата преди дни, в изявление за bTV в неделя. Той сподели, че те са всели суматоха и са пробвали да манипулират пазара, поради което заслужават „ тежки санкции “.

Премиерът Кирил Петков упрекна преди седмица младежката конструкция на ГЕРБ, че е спонсорирала изявления във Фейсбук със фотоси от няколко бензиностанции с високи цени на горивото, което е довело до всяване на суматоха и всеобщо презапасяване.

Комисия за защита на конкуренцията разгласи още, че стартира изследване за възможна далавера на пазара за продажба на слънчогледово олио. Комисията изисква информация и доказателства от производители, снабдители, търговски вериги, КЗП и други органи. Ще се ревизират още случаите с продажбата на захар, брашно, ориз, варива, млечни и месни артикули.

„ Предвид събраните данни за увеличение на цените на някои от тези артикули от първа нужда през последните седмици и информация за задържане на доставките от страна на доставчиците на такива артикули и съответно на слънчогледово олио за българския пазар, се създават съмнения за вероятно недобросъвестно държание от страна на предприятията, участващи във веригата за разпространяване и продажба на хранителни артикули, което може да докара до ограничение или нарушение на конкуренцията в страната и да засегне потребителите. Всичко това се отразява на търсенето и основава безпокойствие у потребителите със подозрения за недостиг на тези артикули “, оповестяват от Комисия за защита на конкуренцията.

Изискани са материали, нужни за инициирането на произвеждане пред Комисия за защита на конкуренцията за определяне на нарушавания на Закон за защита на конкуренцията, възможното санкциониране на предприятията – извършители и постановяване на незабавното преустановяване на непозволените практики. 

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР