Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) смята, че евентуалното въвеждане

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) смята, че евентуалното въвеждане
Коментари Харесай

Антимонополната комисия отхвърли идеята за минимални цени в хотелите

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) счита, че възможното въвеждане на минимални цени за хотелско настаняване ще ограничи ценовата конкуренция сред хотелите.

Антимонополният регулатор се произнесе по тематиката по искане на Министерството на туризма.

Минималните цени не могат да бъдат гаранция нито за качество, нито за съблюдаване на условията за съответната категория хотели, нито, че хотелиерите биха вложили тази спомагателна облага в повишение на качеството на предлаганите услуги, е мнението на комисията.

В мнението се припомня, че цените за настаняване зависят от доста други фактори с изключение на категорията, заради което е на практика невероятно да бъде избрана една минимална цена за категория, която да е съответна за всички случаи. Според Комисия за защита на конкуренцията най-хубавият метод е да се следва пресечната точка сред търсенето и предлагането.

От данните, предоставени от Министерството на туризма, се вижда, че местата в хотелите са незапълнени непрекъснато и вголяма степен, а това е белег за свръхпредлагане. Поддържането на неефективни хотели не би следвало да бъде за сметка на потребителите. Освен това, е доста евентуално определянето на минимални цени да докара до отлив на туристи и надлежно да реализира тъкмо противоположния на търсения резултат, а точно намаление на приходите на хотелите, е мнението на комисията.

Комисия за защита на конкуренцията счита, че определянето на минимални цени при категоризираните места за настаняване не може да реализира нито една от преследваните регулаторни цели, а в това време съществуват други механизми, с които те да бъдат реализирани, без да се лимитира конкуренцията. Според антимонополния регулатор високо качество на предлаганите услуги може да бъде обезпечено посредством надзор за спазването на условията, а в бъдеще - и посредством Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), която ще разреши продан на данни в действително време министерствата на туризма, на вътрешните работи и Националната организация за приходите.

Предлагането на цени под себестойност пък се контролира с разпореждания на Закона за защита на конкуренцията, разяснява регулаторът.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР