Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще прави анализ на

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще прави анализ на
Коментари Харесай

Антимонополната комисия подхваща банките

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще прави разбор на конкуренцията на банковия пазар, излиза наяве от известие на институцията. В тази връзка тя приканва " обществеността " интензивно да й спомага с всякаква информация и данни по отношение на производството й, което значи, че жителите могат да пращат сигнали да вземем за пример по отношение на ценообразуването на избрани банкови артикули.

" С цел да увеличи успеваемостта на осъществяваните дейности и в границите на законовите си пълномощия, Комисия за защита на конкуренцията ще изиска настояща информация от способените държавни органи и съответните браншови организации. Социално-икономическата значителност на този бранш изисква детайлно и отговорно изследване, заради което Комисия за защита на конкуренцията приканва обществеността за интензивно подпомагане при даването на всякаква информация и данни по отношение на актуалното произвеждане ", показват от Комисия за защита на конкуренцията.

Оттам оповестяват, че самодейността им има връзка с консолидацията в банковия бранш. Тази година публично завърши сливането на ОББ и СИБанк, които образуваха третата по мярка на активите банка у нас – ОББ (част от КВС Груп).

" Във връзка с следения развой на консолидация в банковия бранш и промените в нормативната уредба, Комисията за защита на конкуренцията оповестява, че деликатно следи конкурентната среда на този пазар и следи обществено наличните обстоятелства и условия, имащи отношение към правоприлагането на Закона за защита на конкуренцията ", оповестяват от ведомството.

Комисия за защита на конкуренцията напомня, че предходният секторен разбор на конкурентната среда при банкирането на дребно е юридически доста от дълго време – преди 10 години, и обгръща интервала преди рецесията (2006 година - първо полугодие на 2008 г.), заради което се постанова да бъде изработен по-актуален разбор. В последно време бяха одобриха голям брой нови регулации, основно на европейско равнище, във връзка с банковите услуги. Въведоха се и законови ограничавания на някои такси.

" Събраната все още информация, поражда нужда от ново по-задълбочено проучване на конкуренцията при предлагането на банкови услуги, което да проучва актуалните пазарни процеси и разпознава възможни спомагателни ограничения, които да допринесат за вярното и дейно действие на конкурентната пазарна среда ", показват от комисията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР