Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се е самосезирала и

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се е самосезирала и
Коментари Харесай

Антимонополната комисия се самосезира за картел между хранителните вериги

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се е самосезирала и е почнала три производства за възможен картел сред комерсиалните вериги, предлагащи хранителни артикули. Това излиза наяве от на уеб страницата на комисията, оповестено в четвъртък.

Информацията идва на фона на от страна на служебното държавно управление в далавера и картел сред питателните вериги. Преди дни министърът на стопанската система Никола Стоянов сподели, че като мярка против високите цени кабинетът възнамерява върху някои съществени храни и артикули.

От известието на антимонополната комисия в четвъртък излиза наяве, че тя прави инспекция против компаниите, които стопанисват магазините от веригите " Била ", " Кауфланд ", " Лидл ", " Фантастико ", " Метро ", " Промаркет ", " Т-маркет ", както и против обединяванията Сдружения за съвременна търговия, Съюз на птицевъдите, Асоциация на промишленото произвеждане, Асоциация на млекопреработвателите в България и Национална асоциация на млекопреработвателите.

Проверките са по член 15 от Закона за защита на конкуренцията, който визира неразрешени съглашения.

По-рано същия ден в изявление пред бТВ шефката на Комисия за защита на конкуренцията Юлия Ненкова сподели, че " картел може да се потвърди доста мъчно ", и по тази причина не може да се ангажира със период за привършване на инспекциите. Тя също по този начин отхвърли обвиняванията, че ръководената от нея комисия не си прави работата. По думите ѝ Комисия за защита на конкуренцията готви и нова глоба против " Лукойл " за корист с господстващо състояние във връзка с данъчните хранилища.

През последните месеци тематиката за цените на храните се трансформира в съществена както за служебното държавно управление, по този начин и за партиите. Някои от тях като обединяването " Продължаваме промяната " - " Демократична България " насочиха рецензии към Комисия за защита на конкуренцията за това, че не си прави работата и не глоби нарушаванията на пазара.

Настоящото управление на комисията беше назначено по време на кабинета на ГЕРБ през 2016 година В края на третия мандат на Бойко Борисов през 2021 година мандатът му, който изтичаше, беше продължен от 5 на 7 години.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР