Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на германската верига

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на германската верига
Коментари Харесай

КЗК разреши продажбата на „Идеал Стандарт“

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) позволи на немската верига Villeroy & Boch да купи белгийската Ideal Standard Group. Като част от договорката влиза и един от най-големите фабрики в България – този за санитарна керамика в Севлиево. Производството там е едно от най-големите на белгийската компания в международен мащаб.

Сделката бе, само че за нея се приказва още преди експлоадирането на пандемията. Придобиването е утвърдено и от регулаторите в Австрия, Египет, Франция, Германия, Русия, Румъния, Саудитска Арабия, Обединеното кралство и Тринидад и Тобаго. То е на стойност към 600 млн. евро.

Германският производител сега разполага с 12 бази в Европа и една в Азия. На Стария континент те са ситуирани главно в Германия, само че такива има още в Румъния, Франция, Унгария, Швеция, Белгия и Нидерландия. Компанията е производител на санитарна керамика под марките Alföldi, Signature, Gustavsberg, Mondial, Nahm Sanitaryware, Sanipa, Vatette, Like, Vivo.

Ideal Standard Group ръководи осем индустриални уреди, които създават артикули за всички съществени продуктови категории за баня и ги предлага под серия от марки Ideal Standard, Armitage, Shanks, Porcher и Vidima.

Целта на Villeroy & Boch със договорката е да усъвършенства своята продуктова гама и да ускори своите тактики за продажба, като включи в портфолиото си спомагателен подбор.

Със договорката компанията ще може да обслужва повече клиенти, изключително по отношение на планове в обществения и здравния бранш, в огромни планове за жилищни, хотелски и търговски парцели, както и да ускори районното си наличие там, където сега то е лимитирано. Всичко това ще разреши на Villeroy & Boch да се конкурира по-ефективно с огромните и одобрени производители на артикули за баня, както и с новонавлизащи съперници, които внасят артикули от Китай, Турция и други.
В България
В България Ideal Standard Group има цех за санитарна арматура и керамика в Севлиево. Дъщерното сдружение в България действа и като главен център за доставки за пазарите в Източна Европа. В България продукцията е главно под марките Vidima и Ideal Standard.

Според информация в Търговския указател последният оповестен доклад на българското дъщерно сдружение е от 2021 година и демонстрира, че наетите там са малко над 3000 души. Генерираният оборот пък е близо половин милиард лв..

Освен в България компанията създава още в Египет, Чехия, Италия, Германия и Англия. Групата също по този начин експлоатира центрове за нововъведения в Обединеното кралство и Германия, както и световен център за дизайн в Милано.
Конкуренция
Според решението на регулатора не са налице опасения за значително засягане на конкуренцията на пазара. Регулаторът показва още, че съгласно него двете компании не са близки съперници между тях – Villeroy & Boch оперира в премиум сегмента в България в горния ценови диапазон на продуктите за баня, до момента в който Ideal Standart има по-широко портфолио за българския пазар, фокусирано върху по-ниските ценови сегменти. Различни са и каналите за дистрибуция на двете сдружения като главно това се дължи на ценовата разлика на продуктите от портфолиото им.

Комисията също по този начин показва, че българският пазар на санитарни произведения се характеризира с необятно наличие на огромни интернационалните производители и на локални такива.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР