Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши концентрацията на двете

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши концентрацията на двете
Коментари Харесай

Юнион Ивкони и Груп Плюс се сливат под шапката на Транспект

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) позволи концентрацията на двете най-големи компании за автобусни транспорти в България - " Юнион Ивкони " и " Груп Плюс ". Двете сдружения минават под шапката на новосформирана компания - " Транспект " АД. Капиталът му е в размер на 50 хиляди лева и е разпределен сред двама акционери - Петър Господинов и Георги Атанасов - и двамата свързани с първата компания.

Икономии

Новата " Транспект " ще може да реализира доста икономии от понижаване на разноските за наеми на търговски площи, които сега се заплащат от всяко едно от придобиваните сдружения поотделно, спестовност от хонорари и осигуровки на чиновници в администрацията и заетите в комерсиалните офиси, които ще бъдат закрити.

Минимум 7 обслужвания, които все още се извършват редом от двата превозвача, а пътнико-потокът не е задоволителен и за един цялостен курс, ще бъдат спрени.Икономията в пробег в този случай би била 2 100 000 км., а финансовото изражение на тази спестовност (за гориво, аварийни елементи и техническа поддръжка, заплати, командировъчни и осигуровки на водачи, автогарови услуги и хотели) е 1 665 000 лева, като анулирането на този пробег няма докара до стесняване на приходите, излиза наяве от решението.

Икономията от наеми на търговски офиси е в размер на към 100 000 лева (годишният разход на " Груп Плюс " и " Етап-Адресс " за наеми на търговски помещения), а тази от хонорари и осигуровки на чиновниците в администрацията и работещите в комерсиалните офиси, които ще бъдат закрити, е в размер на 690 000 лв. годишно.

Сделката

Операцията по обединение на двете компании в едно ново сдружение включва няколко покупко-продажби, след които част от акционерите ще излязат. Финансови параметри не се оповестяват.

Към момента съсобственици на " Юнион Ивкони " са досегашният народен представител от ГЕРБ Ивайло Константинов със 777 500 лева, Светлозар Любенов със същия дял и " Синтетика " АД със 1,62 млн. лева Първо, Любенов ще трансферира дяловете си на Константинов, след което вторият ще има 49%, а " Синтетика " - 51%. След това " Транспект " ще изкупи дяла на някогашния народен представител, а след това и 100% от дяловете на " Груп Плюс " ООД. С приключването на този стадий, " Транспект " ще изкупи и дяловете на " Синтетика ".

Междувременно " Груп Плюс " претърпя превръщане, като закупи всички активи, отнасящи се до активността на " Етап - Адресс " АД, като последната остава независимо сдружение. Едноличен надзор в нея досега упражняваше Галя Топалова, ръководител на Националното съдружие на автобусните превозвачи в България), с 52,15% от капитала.

Активи

" Юнион Ивкони " поддържа 15 офиса в София и над 100 офиса в България и Европа, като също така работи в партньорство с доста билетни центрове и туристически организации в страната и чужбина. Тя разполага със лична автобаза, построена върху два терена, отстоящи на към 500 метра един от различен. Едната автобаза е ситуирана върху терен с повърхност от 8 декара, в който има построени сервизни пространства с 900 кв. м. РЗП, а втората е ситуирана на терен с повърхност от 14 декара с построена върху него постройка с 1200 кв. м РЗП.

Сервизните бази на сдружението са оторизирани за осъществяване на гаранционна и извънгаранционна поддръжка на рейсовете.

Ангажираният с активността на сдружението личен състав е 710 души. Към датата на уведомлението пътническите рейсове, лични или оперирани от " Юнион Ивкони " по силата на лизингови контракти са 376 на брой.

Транспортната активност на " Груп Плюс " се реализира от личен автопарк, като тя има авторемонтна база в София, оторизирана за сервизно обслужване на марката TEMSA от сервиз Temsa Sanayi Ticaret A.S.

Към сегашния миг личният състав на " Груп Плюс " наброява 60 души, а след преобразуването техният брой доближава 161. Към момента " Груп Плюс " има 8 пътнически рейса, с които покрива обслужваните направления и дестинации в страната и чужбина.

" Етап-Адресс " е разкрило и оборудвало близо 20 офиси за продажба на билети, а от 2013 година употребява и лична система за издаване на автобусни билети, която след преобразуването е благосъстоятелност и се оперира от " Груп Плюс ".

" Етап-Адресс " е трансферирало на " Груп Плюс " и 48 пътнически рейса, 18 от които с мотор ЕВРО 6, с които покрива обслужваните направления и дестинации в страната.

Пазарен дял и конкуренция

В мнение от Комисия за защита на конкуренцията " Карат-С " АД се афишира против договорката, като показва мнение, че тя ще докара до действителна заплаха от корист с господстващо състояние.

Дружеството показва, че единствено " Юнион Ивкони " ООД има към 40% пазарен дял на пазара на публичния транспорт на пасажери в страната и е най-големият оператор в бранша. На последващо място по пазарен дял е " Груп Плюс " ООД, което усилва позициите си в допълнение след придобиването на активите на " Етап-Адресс " ООД. Следователно, съгласно " Карат-С " АД, плануваната договорка съставлява централизация на три огромни оператора, настоящи на един и същи пазар и по този метод ще образува транспортен транспортьор, който ще има господстващо състояние. Дружеството е на мнение, че такава централизация би могла да докара до смяна в държанието на останалите участници на пазара, както и до опция за ограничение на конкуренцията.

" Карат-С " АД добавя, че " Транспект " АД би разполагало със обилни запаси - най-големия в страната автопарк, сервизни и гаражни бази, административен и изпълнителски запас. Това от своя страна, би могло да докара до кандидатстване за публични поръчки на нереални цени, които са недостижими за останалите оператори на пазара.

От " Транспект " АД оспорват изказванията на " Карат-С ", като настояват, че " делът на транспортите от републиканската транспортна скица (РТС) е 15% от общия размер на пазара на публичен транспорт на пасажери в България, като този дял е даже по-малък в случай че се отчетат нерегламентираните и споделените пътувания ".

Участниците в концентрацията пресмятат своя общ пазарен дял на сред 10и 20% от транспортите по републиканската транспортна скица, а преизчисляването му през каузи на РТС от общия публичен транспорт на пасажери демонстрира, че комбинираният пазарен дял на " Юнион Ивкони " и " Груп Плюс " е до 5% от целия пазар на автобусен транспорт на пасажери в страната.

От новосформираното сдружение споделят още, че при 30% сив бранш в сектора и над 3 милиона регистрирани леки автомобила, " автобусен оператор би могъл да предлага услуга с цена над или под пазарната цена за транспорт на пасажери за съответното маршрутно разписание ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР