Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ няма как да застави

...
Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ няма как да застави
Коментари Харесай

Председателят на КЗК Юлия Ненкова: Няма как да заставим магазините да свалят цените

Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ няма по какъв начин да принуди комерсиалните вериги да понижат цените. Това стана ясно от думите на ръководителя на комисията Юлия Ненкова пред „ Българска национална телевизия “.

„ Много звук се подвигна във връзка с високите цени, само че желая да подчертая, че Комисия за защита на конкуренцията не се занимава с тях. Ние се занимаваме с нелоялни търговски практики и образуваме каузи, когато имаме подозрения за картели “ , съобщи Ненкова.

Тя посочи, че Комисия за защита на конкуренцията е самостоятелен държавен орган , в който вземат участие представители на другите политически сили, като всеки един от тях експерт – правист или икономист .

По думите ѝ към този момент са стартирали три производства за картелни връзки в страната, като подозренията са за търговци, които са договорили да продават артикули на една и съща цена .

„ Ще съберем всички доказателства, когато съберем на едно място всички сигнали от жители, от Министерски съвет и от Комисията за отбрана на потребителите. Когато ги обобщим, ще можем да проучваме положението на пазара и надлежно да предвидим наказания “ , посочи Ненкова.

Според нея в Комисия за защита на конкуренцията сходни подозрения има през последните 6-7 месеца , когато са почнали дейни инспекции на комерсиалните вериги .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР