Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) налага имуществена санкция на

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) налага имуществена санкция на
Коментари Харесай

КЗК глоби Лукойл с близо 68 млн. лв. заради злоупотреба с господващо положение

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) постанова имуществена глоба на " Лукойл-България " в размер на 67,7 млн. лева Това излиза наяве от прессъобщение на комисията.

Тя твърди, че компанията е направила нарушаване на Закона за защита на конкуренцията, като е злоупотребила " с господстващо състояние посредством използване на ценова преса по отношение на съперниците на сдружението при търговията на едро с моторни горива на територията на страната ". Комисия за защита на конкуренцията показва, че това може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията на пазарите на горива и да засегне ползите на потребителите.

" Благодарение на навременната интервенция на Комисия за защита на конкуренцията е предотвратена целената тактика на „ Лукойл-България “ ЕООД последователно да завземе пазара на едро на горива. По-конкретно сдружението се пробва да сътвори усещане, че наложената от него през 2021 година нова ценова политика на търговците ще докара до по-ниски цени за крайния консуматор. Комисия за защита на конкуренцията смята, че единственият интерес на господващото дружество е да отстрани съперниците си в дългосроен проект и да постанова едностранно по-високи цени на потребителите ", се споделя в известието.

Проверката е почнала по искане на друга компания в сектора - " ОМВ България ", която е изразила съществени опасения за нарушаване на конкуренцията на пазарите на горива в страната от страна на " Лукойл ". Към настояването по-късно са се причисли и други участници на пазара, в това число такива на пазара на едро.

Комисия за защита на конкуренцията обобщава няколко извода от събраната информация и акцентира няколко обстоятелства, като това, че:
" Лукойл " е прилагала цялостна тактика за ограничение на конкуренцията при търговията на едро на горива в страната.Компанията има повече от половината от пазара.
Според Комисията, това е довело до остраняване на конкуренцията, като в същото време е причина за понижаване на тласъците за нахлуване и разгръщане на евентуални нови търговци и вложители на пазарите на горива.

Решението на Комисия за защита на конкуренцията може да бъде обжалвано пред Административния съд в 14-дневен период.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР