Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глобява с 67.771 млн.

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глобява с 67.771 млн.
Коментари Харесай

КЗК удари Лукойл“ с 68 млн. лв. глоба

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глобява с 67.771 млн. лева „ Лукойл-България “ за корист с господстващо състояние. Решението е взето на 16 февруари, оповестиха от антимонополната комисия. Според Комисия за защита на конкуренцията " Лукойл България " е прилагала " ценова преса по отношение на съперниците на сдружението при търговията на едро с моторни горива в страната ", което води до попречване, ограничение или нарушение на конкуренцията и до засягане на ползите на потребителите.

Проучването на пазарното държание на Лукойл у нас стартира преди две години по искане на „ ОМВ България “. Компанията се оплака от нарушение на конкуренцията на пазарите на горива в страната от „ Лукойл България ". Впоследствие към него са присъединени искане на „ Инса ойл “ ЕООД и сигнали от участници на пазара на едро.

В тази връзка Комисия за защита на конкуренцията събра голяма по размер информация от „ Лукойл-България “ ЕООД, „ Лукойл Нефтохим Бургас ” АД, Агенция „ Митници “ и съвсем всички огромни търговци и притежатели на хранилища за горива, показва комисията.

В  известие до медиите Комисия за защита на конкуренцията се похвали, че е предотвратила  " целената тактика на „ Лукойл-България “ ЕООД последователно да завземе пазара на едро на горива ".

" По-конкретно сдружението се пробва да сътвори усещане, че наложената от него през 2021 година нова ценова политика на търговците ще докара до по-ниски цени за крайния консуматор. Тъй като сходно държание е добре познато на антимонополните органи на Европейски Съюз, Комисия за защита на конкуренцията смята, че на процедура единственият интерес на господстващото дружество, каквото без подозрение се явява „ Лукойл-България “ ЕООД, е да отстрани съперниците си и в дълготраен проект да  постанова едностранно по-високи цени на потребителите.

В тази връзка следва да се означи, че точно търговците на едро и държателите на данъчни хранилища са единствените, които биха могли да се опълчват на господстващото дружество, като оказват прочут конкурентен напън, доколкото имат опция за импорт или доставка на горива от различни рафинерии ", се споделя в известието.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР