Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е разрешила на Нова

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е разрешила на Нова
Коментари Харесай

Антимонополната комисия разреши на Домусчиеви да придобият пълен контрол над "Нетинфо"

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е разрешила на " Нова броудкастинг груп " да придобие цялостен надзор над най-голямата онлайн група на българския пазар - " Нетинфо " АД, заяви " Капитал ".

Двете компании са свързани от години, само че оперират на пазара като обособени сдружения и има друга акционерна конструкция. Докато " Нова телевизия " е напълно на братя Кирил и Георги Домусчиеви, то в " Нетинфо " Домусчиеви държат 70%, а 30 на 100 бяха на Радосвет Радев и Христо Христов.

Пред " Капитал " Румен Христов споделя, че чака скоро договорката да завърши, като цената на акциите още се прецизира. В предишното делът от 30% е бил оценен на 11 млн. евро, само че действително предлаганата сума е на половина по-ниска, напомня изданието.

Консолидирането на бизнесите на " Нова " и " Нетинфо " минава през утвърждението на Комисия за защита на конкуренцията, тъй като и двете компании са с лидерски позиции на пазарите, на които оперират. Финално антимонополният регулатор приема, че договорката не би могла да докара до определяне или усилване на господстващо състояние, заради което я позволява.

През лятото изпълнителният шеф и съучастник в " Нетинфо " Христо Христов излезе с остра позиция против протичащото се в новинарския отдел на компанията. Той упрекна " Нова броудкастинг груп " в " засилена интервенция в редакторската политика на уеб страниците " Гонг ", " Вести " и " Дарикнюз ". От медийната компания незабавно отхвърлиха, че се месят в работата на публицистите, и оповестиха, че се показват всички гледни точки. В последна сметка Христо Христов беше освободен от позицията изпълнителен шеф.

От придобиването на " Нова телевизия " от братя Домусчиеви през февруари досега бяха заменени или напуснаха знакови за медията лица, измежду тях са Марин Николов, Генка Шикерова, Миролюба Бенатова, а в края на предходната седмица и Лора Крумова. В края на предходната година за общоприет шеф " Информация " в малкия екран бе назначена притежателят (по документи), шеф и програмен шеф на свързвания с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски " Канал 3 " Ива Стоянова.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР