Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е образувала производство за

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е образувала производство за
Коментари Харесай

КЗК започна проверка на bTV

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е образувала произвеждане за инспекция на вероятно нарушаване, осъществено от " бТВ Медия Груп ". Това излиза наяве от известие на страницата на комисията, оповестено в петък, заяви " Свобода Европа. "
Проверява се дали малкия екран е пристъпила общата възбрана за нелоялна конкуренция във връзка на контракт със спортния тотализатор. От уеб страницата на регулатора проличава, че той е сезиран от притежателя на Нова телевизия Кирил Домусчиев, който разгласи че ще стори това през май.
Антимонополната комисия показва, че сигналът от " Нова Броудкастинг Груп " е заведен на 19 май. Като източник за настояването е посочен уеб сайтът „ Блиц “.
Нишката по този сюжет, който е един от многото към укрилия се в Дубай хазартен необут Васил Божков, стартира на 18 май. Тогава той разгласява във фейсбук „ Паметна бележка “, под която стоят неговият автограф и този на Кирил Домусчиев, напомнят от Свободна Европа.
Според записката Божков се ангажира да заплаща за реклама на Нова за
лотарията си 20 милиона лв. годишно без Данък добавена стойност. Според записката също в случай че Нова телевизия загуби рекламодател в хазарта, Божков би трябвало да компенсира тази загуба с други средства за медията или футболния клуб " Лудогорец " (собственост също на Кирил Домсучиев - бел.ред.). Срокът на сделката е 10 години. В подмяна той би трябвало да получи „ цялостен съпорт “ от Държавната комисия по хазарта.
Домсучиев на процедура удостовери „ паметната бележка “, само че заприказва и за договорите на bTV за реклама на
хазарт.
" Добавям единствено, че " Нова Броудкастинг груп " ще сезира Комисията за защита на конкуренцията за контракта на " бТВ медия груп " с Българския състезателен тотализатор (БСТ). От предоставена обществена информация излиза наяве, че в договора е записана експлицитна уговорка за ограничение правото на тотализатора да договаря и подписва контракт с " Нова Броудкастинг груп ", написа тогава Домусичев.
Публикацията
Непосредствено преди Домусчиев да разгласява реакцията си в своя фейсбук профил, в " Блиц " се появява текст, в който се твърди, че за по-малко от четири години " бТВ медия груп " е получила 8 млн. лева от " Български състезателен тотализатор " за закупуване на програмно време и лъчение на предаване " Спорт тото ", като договорът е подписан през септември 2016 година без търг.
За подписването му била употребена " малка врата " в Закона за публичните поръчки, даваща опция за контракти с снабдители на медийни услуги възложителите да не ползват наредбите на Закона за публични поръчки. Твърди се, че в контракта имало експлицитна уговорка за ограничение правото на тотализатора да договаря и подписва контракт с главния съперник на bTV - " Нова броудкастинг груп " за 6 месеца.
Това е и основанието, на което Домусичев се базира, сезирайки Комисия за защита на конкуренцията.
Сигналът
В известието на регулатора по тематиката е записано, че се образува инспекция по сигнала поради това, че бТВ в действителност е предоставила програмно време на спортния тотализатор, вместо рекламно.
" Доставчиците на медийни услуги заплащат за публицистично наличие (програмно време), в това число на самостоятелни продуценти, за което се носи публицистична отговорност, а рекламното време (търговски послания - клипове) се заплаща от рекламодателите на доставчиците на медийни услуги ", написа комисията.
В документите на Комисия за защита на конкуренцията е записано, че съгласно сигналоподателя - двете компании (bTV и Спортния тотализатор) заобикалят правилото за 12 минути рекламно време на час.
Освен това Комисия за защита на конкуренцията счита, че може би има нарушаване на законодателството му в частта за рекламните търговски известия, които би трябвало да са особено маркирани. От документите на Комисия за защита на конкуренцията излиза наяве, че в сигнала до тях написа още, че: " в тази ситуация бТВ е излъчвало скрити търговски известия, предоставяйки против заплащане програмното си време, като по този метод е продало повече от нормативноустановеното рекламно време на час. "
От известието на Комисия за защита на конкуренцията не излиза наяве Домусчиев да е сезирал регулатора за това, за което се закани: експлицитна уговорка в контракта сред Тотото и бТВ, тотализаторът да не се популяризира в Нова телевизия.
Потърсени за коментар във връзка инспекцията, от бТВ бяха сбити. " Не разясняваме договорите с бизнес сътрудници, нито желанията на съперниците ни “.
Вижте още:
Домусчиев отвърна на Божков, закани се на bTV

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР