Комисията за защита на конкуренцията глоби уебсайт за продажба на

...
Комисията за защита на конкуренцията глоби уебсайт за продажба на
Коментари Харесай

КЗК глоби сайт за продажба на лаптопи заради влогър

Комисията за защита на конкуренцията санкции уеб страница за продажба на преносими компютри поради клип на влогър в Youtube. След свое решение от 2 ноември Комисия за защита на конкуренцията ще санкции „ Лаптоп.БГ “ в размер на 47 265 лв. (0.5% от чистите си доходи от продажби). Наказанието е резултат от инспекция по кореспонденция, формирана по искане на конкурентна компания - основаната във Варна „ Голдън Грийн Стоун Груп “, която ръководи различен онлайн магазин.

Става дума за видео в платформата Youtube на геймъра Димитър Кожухаров. В него той съпоставя компютрите от двата уеб страницата и непосредствено атакува уеб страницата на "Голдън грийн ", с изявления като: ''те се пробват да лъжат'', ''ако знаете защо става въпрос, вие няма да купите от тях'.

В съответния случай "Лаптоп.БГ " директно не е взел участие в основаването и не е поръчвало публикуването на посочените видеоклипове, само че косвено (чрез посланията на "влогъра " Димитър Кожухаров, който има икономически връзки с ответното дружество) черпи изгоди: разпространение на онлайн магазина и опция за увеличение на продажбите посредством предлагането на финансови тласъци за закупуване на артикули от него. Въпреки че "Лаптоп.БГ " не може да въздейства върху свободата на изложение на мнението на физическото лице, административният орган смята, че приемането и съгласяването с отрицателната реклама посредством видеоклипове в интернет, които промотират личната му активност, въпреки това, опонират на добросъвестната комерсиална процедура. Поради това Комисията приема, че е осъществено нарушаване по член 29 от Закон за защита на конкуренцията от страна на "Лаптоп.БГ ", написа още в решението на комисията.

Така се оказва, че в случай че дадена компания не възрази против отрицателно мнение за съперниците ѝ, без значение по какъв метод и от кого е изразено то, предстои на наказване. Бездействието на "Лаптоп.БГ " е регистрирано като нарушаване на член 29 от Закон за защита на конкуренцията, който не разрешава "всяко деяние или безучастие при реализиране на стопанска активност, което е в несъгласие с добросъвестната комерсиална процедура и поврежда или може да повреди ползите на съперниците ". Освен санкцията сдружението ще би трябвало да заплати още 2500 лв. на съперниците си от "Голдън грийн стоун груп " за разноските по делото. Решението на Комисия за защита на конкуренцията ще бъде обжалвано, са декларирали от "Лаптоп.БГ " пред "Капитал Дейли ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР