Комисията за защита на конкуренцията е започнала проверки на топлофикационните

Комисията за защита на конкуренцията е започнала проверки на топлофикационните ...

КЗК е започнала проверка на топлофикациите и топлинните счетоводители.

Комисията за защита на конкуренцията е започнала проверки на топлофикационните дружества и топлинните счетоводители. Това се разбира от решение на КЗК от 14 май, което е качено тази седмица на сайта на антимонополния орган.
В решението се посочва, че КЗК е образувала производство за извършване на цялостен секторен анализ на конкурентната среда на пазарите на производство, пренос и доставка на топлинна енергия за битови и небитови нужди, както и на свързаните с тях пазар на услугата дялово разпределение и пазар на уреди за дялово разпределение, на територията на страната.
Като една от причините за започналата проверка от КЗК посочват драстичното намаление на цените на природния газ от 5 август 2019 г. по новия договор с „Газпром експорт“ и ефектите, които биха имали на пазара на топлинна енергия.
Комисията периодично извършва наблюдение върху този пазар, отбелязват от там, правила е проверки при засичането на изразходваната енергия от топлинните счетоводители, но до момента това е ставало за конкретни случаи. Сега за пръв път КЗК се заема със задачата да направи цялостен секторен анализ.
От събраната до момента информация, КЗК не може да достигне до категорични изводи за влиянието на пазарните сили върху поведението на участващите в сектора централно топлоснабдяване предприятия и съответните ефекти върху конкуренцията. Заради това счита, че следва да бъдат събрани по-детайлни данни, които да бъдат анализирани в производство по чл. 27 от ЗЗК. По този начин ще бъде извършено по-задълбочено проучване на конкурентната среда при осъществяване на дейностите в сектор топлоснабдяване в съответните пазари и подпазари, пише още в решението на КЗК.
В решението на комисията, се отбелязва още, че има съществен обществен и институционален интерес заради понижаването на цените на едро на природния газ със задна дата от 5 август 2019 г.
"Без да навлиза в регулаторната компетентност на КЕВР по отношение на регулирането на цените за топлинна енергия, интерес за Комисията представлява оценката на ефектите от понижаването на цената на суровината върху съответните пазари в сектора", пише в решението на регулатора.
Новината за проверката на регулатора идва месец, след като той започна да проверява пазара на горива.
 

Източник: actualno.com