Комисията за защита на конкуренцията е глобила с 315 612

...
Комисията за защита на конкуренцията е глобила с 315 612
Коментари Харесай

Над 315 хил. лв. глоба за НЕК, натоварила ВЕИ-та с нереални разходи

Комисията за защита на конкуренцията е глобила с 315 612 лева държавната " Национална електрическа компания " (НЕК) поради това, че е начислявава нереални разноски на възобновими енергийни източници (ВЕИ) и по този начин ги е ощетила злоупотребявайки с господстващото си състояние на пазара за балансираща сила. Това е ставало като е коригирала, без да има право и без да пита, подадени планирани почасови графици за произвеждане на ток от ВЕИ централите, членуващи в специфичната балансираща група на държавния снабдител на електрическа енергия.

Така десетки ВЕИ централи са били принудени да заплащат в допълнение за небаланси. Те се получават, когато има повече или по-малко създадена електрическа енергия от декларираната за ползване, което постанова продажбата ѝ или на прекомерно ниски, или прекомерно високи цени.

Производството на Комисия за защита на конкуренцията против НЕК стартира предишното лято и в този момент се стига до глобата, която може да бъде обжалвана пред Върховния административен съд в 14-дневен период.

Антимонополният орган се солидаризира с мнението на жалбоподателите, че дейностите на НЕК опонират на пълномощията на компанията като лицензиран координатор на балансираща група и условията към нея да не разпределя дискриминационно небалансите в групата.

Данни на трите електроразпределителни сдружения като коордиталоти на балансираща група удостоверяват претенциите на въозбоняемите централи. От " Енерго-Про " са показали пред Комисия за защита на конкуренцията, че в тяхната група след корекцията на небалансите от страна на НЕК тяхното процентно нарастване през обособените месеци в интервала се движи от 8% до 68%, а междинната стойност на корекцията за 2015 година е 36%.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР