Комисията за водно и енергийно регулиране е започнала проверка по

...
Комисията за водно и енергийно регулиране е започнала проверка по
Коментари Харесай

КЕВР започна проверка за манипулации на цената на тока

Комисията за водно и енергийно контролиране е почнала инспекция по сигнали за пазарни злоупотреби, се споделя в известие на регулатора.

Комисията се е сезирала поради високите цени на тока на Българската самостоятелна енергийна борса. Към момента КЕВР събира информация и доказателства по отношение на подозрения, че ценовите нива на електроенергийната борса са вследствие на неразрешено пазарно държание, се споделя още в известието.

За посочения интервал 15 юли - 15 август 2021 година в Комисията са постъпили два сигнала за пазарни злоупотреби. КЕВР ревизира сигнали за пазарни злоупотреби, се споделя в известие на регулатора. Комисията се е сезирала поради високите цени на тока. Към момента КЕВР събира информация и доказателства по отношение на подозрения, че ценовите нива на електроенергийната борса са вследствие на неразрешено пазарно държание, се споделя още в известието. За посочения интервал 15 юли - 15 август 2021 година в Комисията са постъпили два сигнала за пазарни злоупотреби. Отбелязва се още, че: " регулаторът е дал наличните документи на ДАНС и Министерство на вътрешните работи и оказва изцяло подпомагане посредством даване на експертиза ".

В допълнение Комисията осведоми, че " в осъществяване на оповестените на 27.09.2021 година ограничения за ограничение на отрицателното въздействие на високите цени на електрическата енергия на борсовия пазар, в границите на своите пълномощия, стартира работа по смяна в нормативната уредба. Предстои да бъдат разисквани вероятни промени в Наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката, в Правилата за търговия с електрическа сила и в Методиката за установяване на цената на електрическата сила за балансиране ". 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР