Комисията за търговия със стокови фючърси на САЩ (CFTC) съобщи

...
Комисията за търговия със стокови фючърси на САЩ (CFTC) съобщи
Коментари Харесай

Американският регулатор съди криптоборсата Байненс

Комисията за търговия със стокови фючърси на Съединени американски щати (CFTC) заяви нощес, че дава на съд основния изпълнителен шеф на най-голямата криптоборса в света - " Байненс " (Binance), Чанпън Чжао, и негов някогашен почитан доближен за " съзнателно неспазване на законите на Съединени американски щати " и " присъединяване в особено направена тактика на регулаторен арбитраж за добиване на комерсиална полза ", съобщи Ройтерс.

Чжао, който е роден в Китай, само че живее в Канада от 12-годишен, окачестви решението на комисията като " ненадейно и разочароващо ". " На първо четене жалбата съдържа ненапълно показване на обстоятелства и ние не сме съгласни с излагането на доста от проблемите, посочени в нея ", показва Чжао в изказване.

Стъпката идва в миг, когато американските правоохранителни органи подвигат внезапно мерника на криптокомпаниите в опит да контролират бранша. В жалбата на комисията се показва, че най-малко от юли 2019 година " Байненс " " предлага и извършва преводи със стокови деривати от името на американци " в нарушаване на законите на Съединени американски щати.

Програмата на " Байненс " за съблюдаване на законите е била " неефективна " и компанията, под диктовката на Чжао, е нареждала на чиновници и клиенти да заобикалят разпоредбите, показват от комисията и дават за образци редица практики, разкрити от Ройтерс предходната година в серия следствия, съобщи Българска телеграфна агенция.

Освен това Комисията за търговия със стокови фючърси упреква някогашния шеф в " Байненс " Семюъл Лим за " подкрепяне и присъединяване " в нарушаванията, осъществявани от компанията.

Говорител на " Байненс " съобщи, че компанията, която господства световния бранш на криптоактивите, ще сътрудничи напълно с регулаторните органи. Той добави още, че са направени " обилни вложения ", с цел да се подсигурява, че американски консуматори не употребяват платформата.

Според ръководителя на комисията Ростин Бенъм обаче шефовете на " Байненс " от години са били наясно, че нарушават разпоредбите, само че са " траяли да работят интензивно, с цел да поддържат паричните потоци и да заобикалят разпоредбите ".

През декември Ройтерс заяви, че американското Министерство на правораздаването проверява криптоборсата още от 2018 година за пране на пари и нарушение на наказания. Разследването твърди, че " Байненс " са " изпрали " най-малко 10 милиарда $ на нарушители и компании, опитващи се да заобиколят американските наказания.

Криптовалутата на " Байненс " - BNB, четвъртата в света по пазарен размер, загуби 4 на 100 от цената си след оповестяването на следствието.

Основана през 2017 година в Шанхай, " Байненс " е в " сърцето " на световния криптосектор. През предходната година през " Binance.com " са минали 23 трилиона $, по данни на уеб страницата CryptoCompare. Според Чжао общият размер на търговията е бил 34 трилиона $.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР