Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) връчи акт за установяване

...
Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) връчи акт за установяване
Коментари Харесай

И КРС глобява БНР заради спирането на сигнала по време на протеста

Комисията за контролиране на известията (КРС) връчи акт за определяне на административно нарушаване на Българското национално радио. Става дума за митинга против отстраняването на правосъдната журналистка Силвия Великова предишния петък, когато радиото се разгласи против погазването на свободата на словото и заглуши ефира си. Предвидената глоба в Закона за електронните известия за осъщественото от БНР нарушаване е в размер от 10 000 до 100 000 лв.. Вчера стана ясно, че санкция ще наложи и Съвет за електронни медии. А редколегията на БНР поиска оставката на генералния шеф Светослав Костов. Днес той бе откаран в болница поради високо кръвно. 

" Не са били налице нормативно открити учредения, които да дават право на БНР да прекъсне излъчването на стратегия „ Хоризонт “ на 13.09.2019 година, в интервала от 06:30 часа до 10:30 часа ", се споделя в позицията на КРС. Която още гласи:
" На 13.09.2019 година КРС извърши инспекции по отношение на прекратяване на излъчването на стратегия „ Хоризонт ” на БНР, в хода на които е открито, че БНР е нарушило изискванията на издаденото от КРС позволение.
На 13.09.2019 година инспекторите на КРС установяваха спиране на излъчването на стратегия „ Хоризонт ” и направиха инспекция в БНР. От БНР не са предоставени доказателства за съществуване на механически проблем, наложил спирането на излъчването на стратегия „ Хоризонт ”. Констатирано е, че и двете стратегии на БНР „ Хоризонт ” и „ Христо Ботев ” употребяват един и същи оптичен транспорт сред БНР и „ НУРТС България ” ЕАД, който на 13.09.2019 година не е бил преустановяван. Не е установено спиране на излъчването на стратегия „ Христо Ботев ”.
При осъществената инспекция в „ НУРТС България “ ЕАД беше открито спиране на излъчването на стратегия „ Хоризонт ” на територията на цялата страна от 64 предавателни станции. Констатирано е, че на 13.09.2019 година в интервала 09:00 ч. до 17:00 часа е планувана годишна техническа профилактика само на РРТС „ Белоградчик “, РРТС „ Ивайловград “ и РРТС „ Трещеник “.
В хода на инспекцията беше открито, че на 12.09.2019 година в 9:26 ч. техническият шеф на БНР е изпратил електронно известие (e-mail) до началника на отдел „ Радиоразпръскване ” на „ НУРТС БЪЛГАРИЯ “ ЕАД с искане да бъде прекъснато излъчването на стратегия „ Хоризонт ” на 13.09.2019 година на територията на цялата страна за времето от 06 до 11 часа заради профилактика на студийния комплекс. На 12.09.2019 година от „ НУРТС БЪЛГАРИЯ “ ЕАД е изпратено електронно известие до техническия шеф на БНР, че няма да се подава сигнал на стратегия „ Хоризонт ” в желаното време. На 13.09.2019 година в 8:07 ч., още веднъж посредством електронно известие, от техническия шеф на БНР е поискано възобновяване на сигнала на стратегия „ Хоризонт ” в 10:20 ч.
Въз основа на описаната фактическа конюнктура, на 17.09.2019г. на БНР е формиран и връчен акт за определяне на административно нарушаване. На 20.09.2019 година изтича 3-дневният законов период за несъгласие от страна на нарушителя против констатациите в акта, след което следва издаване на наказателно разпореждане ".
На 16.09.2019 година КРС даде материалите от осъществената инспекция на БНР на Върховната касационна прокуратура. Която разгласи, че прекъсването от ефир не се е дължало на профилактика. 
 

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР