Комисията за противодействие на корупцията (КПК) спечели окончателно делото за

...
Комисията за противодействие на корупцията (КПК) спечели окончателно делото за
Коментари Харесай

Антикорупционната комисия окончателно спечели делото срещу Стойчо Кацаров за конфликт на интереси

Комисията за противопоставяне на корупцията (КПК) завоюва дефинитивно делото за спор на ползи против Стойчо Кацаров в качеството му на длъжностен министър на опазването на здравето. Това излиза наяве от решение на Върховния административен съд (ВАС), който анулира решението на първоинстанционния Административен съд – София град (АССГ) и удостоверява постановеното от Комисията, оповестиха от КПК.

Магистратите постановяват, че като министър Стойчо Кацаров е утвърдил документ в полза на обвързвано с него съдружие с нестопанска цел. “Подписаният от министър Кацаров план на Наредба за изменение и допълнение на Наредба №1 от 2014 година за утвърждаван на медицински стандарт “Клинична лаборатория “ е станало на 18.05.2021 година, т.е. до момента в който още не е било вписано в ТРРЮЛНЦ освобождението му като ръководител и член на УС на Сдружение “Център за отбрана правата в опазването на здравето “, само че в това време той е заемал и изпълнявал длъжността министър, “ се споделя в правосъдното решение.

Припомня се, че Кацаров е член и ръководител на УС на Сдружението от неговото основаване до 10.06.2021 година, датата, на която премахнат по отношение на назначението му за длъжностен министър, като след освобождението му от държавното управление още веднъж влиза в управителния съвет. Т.е. налице е трайна връзка сред посочените субекти, налагаща дефинирането им като свързани лица по смисъла на §1, т.15 от ДР на ЗПКОНПИ, се добавя в решението на Върховен административен съд.

„ В своята процедура Върховният административен съд неведнъж е посочвал, че за съставомерност на действието … задоволително да е налице официално нарушаване на императивната законова наредба, водещо до пораждане на подозрение в метода, по който се реализират съответните обществени длъжности… Целта е предотвратяването на подозренията, че лицата, заемащи висши обществени длъжности, реализират пълномощията си въз основата на персонални и роднински връзки, а не въз основата на законоустановени критерии “, акцентират магистратите.

Кацаров е наказан да заплати санкция от 5 000 лева ., да възвърне дневното си заплащане за деня, в който е бил в спор на ползи, подписвайки плана на Наредба и да заплати направените от Комисията разходи по делото.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР