Комисията за противодействие на корупцията (КПК) разследва отпуснат заем от

...
Комисията за противодействие на корупцията (КПК) разследва отпуснат заем от
Коментари Харесай

Антикорупционната комисия разследва фирма на Вълка, платила 30 млн. лв. кредит на ТЕЦ-а на Доган

Комисията за противопоставяне на корупцията (КПК) проверява провиснал заем от Българската банка за развиване (ББР) в размер на 148, 5 млн. лева на компанията на Румен Гайтански-Вълка „ Роудуей кънстракшън " АД през 2019 година

От тази сума 30 млн. лева отишли за погасяване на обвързване на ТЕЦ-Варна към банка, прецизираха от комисията. 

Налице е обосновано съмнение за това, че се касае за осъществени престъпления, които са довели до доста ощетяване на ББР, надлежно финансовия интерес на страната, споделят още от комисията. 

Ето какво стана ясно още от известието на КПК: 

Обект на следствието са данни за позволени от длъжностни лица от ББР занемареност и присвоявания по отношение на контракт, подписан на 17 юни 2019 година, с който от банката на „ Роудуей кънстракшън " е възложен заем в размер на 148,5 млн. лева, за чието поръчителство е показан подписан контракт за доставка на инертни материали от „ Пътстройинженеринг " АД.

Основен акционер в това сдружение е „ Биомайнинг " АД. В хода на следствието са открити данни, че и трите търговски сдружения в реалност се ръководят от Румен Гайтански-Вълка.

Установено е, че договорът, послужил за поръчителство на предоставения от ББР на „ Роудуей кънстракшън " заем, е преустановен седмица след подписването му през 2018 година

В хода на следствието Комисията за противопоставяне на корупцията е анализирала голям брой контракти сред посочените сдружения, с цел да откри разходването на получения от ББР заем.

Налице са данни, че „ Кристална вода " АД получава със заем от „ Био майнинг " АД обилни финансови средства. Установени са данни, че Румен Гайтански-Вълка е обвързван и с ръководството на „ Кристална вода " АД.

От разбора на събраната документи се открива, че „ Кристална вода " АД се явява обезпечител по контракт за заем сред „ Търговска банка Д " и Топлоелектрическа централа „ Варна " АД от 2019 година

Установено е, че „ Кристална вода " АД погасява отговорностите на Топлоелектрическа централа „ Варна " АД към „ Търговска банка Д ". Налице са данни, че времевият интервал, в който това е направено, съответствува с даването на заем в размер на 30 млн. лева от сдружението „ Био майнинг " АД на „ Кристална вода " АД.

Обект на следствие от КПК е и осъществената през юли 2024 година продажба на свързаната с Гойтански  „ Пътстройинженеринг " АД на записано в Кърджали комерсиално сдружение.

От събраните все още документи и тяхното задълбочено проучване, налице е обосновано съмнение за това, че се касае за осъществени престъпления, които са довели до доста ощетяване на ББР, надлежно финансовия интерес на страната.

Действията по следствието на КПК имат за цел да откри цялостния развой от отпущането от ББР на заема до неговото асимилиране от съответните крайни бенефициенти, предвид на съществуването на данни за показана пред банката фиктивна обезпеченост на отпуснатия заем. Проверяват се и непозволени дейности на длъжностни лица - чиновници на ББР.

Предстои да се проведат голям брой дейности по следствието, в това число събиране на доказателства. След привършване на дейностите на КПК, резултатите от следствието ще бъдат докладвани на способената прокуратура.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР