Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно

...
Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно
Коментари Харесай

Антикорупционната комисия е осъдена да плати 250 000 лева по дело за конфискация

Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) е наказана да заплати над 250 000 лв. като разходи по дело за конфискация, което е водила и изгубила пред Софийския градски съд, оповестява Сега. Решението не предстои на обжалване.

Върховният касационен съд приема, че Апелативният съд в София вярно е оставил без разглеждане наново подадена от КПКОНПИ частна тъжба против влезнало в действие определение от септември 2020 година, с което Софийският градски съд е постановил комисията (по това време за конфискация) да заплати на Е.В., В.В., Ц.В. и Е.К. разходи по воденото против тях дело. Става дума за развой за конфискация, който потегля, тъй като през 2008 година Е.В. е наказана на година условно за укриване на 9800 лв. Данък добавена стойност. Останалите трима ответници по делото за конфискация са нейни родственици.

След като дамата е приета за отговорна, комисията за конфискация стартира инспекция против нея и открива, че тя има имущество за над 2,3 млн. лева, за което липсват данни за законни източници и което предстои на лишаване. През 2012 година съдът отхвърля желае на комисията, като приема за потвърдено, че приходите на подсъдимите надвишават разноските.
През 2020 година Софийският градски съд осъжда КПКОНПИ да заплати на Е.В. и В.В. общо 121 950 лева за правосъдни разходи, на Ц.В. - 80 000 лева, а на Е.К. - 50 000.

Още при първото гледане на делото във Върховния съд се е схванало, че КПКОНПИ е изпуснала периода за обжалване пред последната инстанция. Сега в правосъдния акт се напомня, че разногласията, позволени за влезнало в действие правосъдно решение, не може да се пререшават. А въпросът с разноските към този момент е обяснен.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР