Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно

...
Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно
Коментари Харесай

Потвърдиха конфликта на интереси на бившия кмет на Община Стражица

Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) със свое решение е открила спор на ползи във връзка с Румен Павлов, кмет на община Стражица до юли 2021 година, който бе доказан и от Върховния административен съд (ВАС), оповестиха от Антикорупционната комисия.

Установено е, че след извършена тръжна процедура, общински парцел с повърхност от 607 кв.м. е бил продаден за 11 472 лева на мъж, назначен по трудов догово р от кмета Павлов като водач в общината.

Година по-късно той продал същия парцел на брачната половинка на кмета за 6340 лева, или на стойност два пъти по-ниска от цената на придобиване. През 2019 година той е придобил още един общински парцел с повърхност от 1020 кв.м., като за община Стражица подписаният на 2 септември 2019 година контракт за покупко-продажба е подписан от кмета Румен Павлов.

Същевременно, и двата позелмени парцела граничат с парцел на Павлов, в който той е построил хотел. Той е и основател и представляващ съдружие с нестопанска цел, носещо името на Румен Павлов

При тези обстоятелства Комисията е приела, че сред кмета Румен Павлов и мъжът са налице „ стопански зависимости “, водещи до съгласуваност посред им по смисъла на §1, т.15, б. „ б “ от ДР на ЗПКОНПИ, заради което подписаният на 2 септември 2019 година сред Община Стражица, представлявана от кмета Румен Павлов и него контракт за покупко-продажба на неподвижен парцел е подписан при съществуването на частен интерес за обвързваното с Павлов лице, което води и до спор на ползи за кмета.

На 8 юли решението на КПКОНПИ е влезнало в действие, откакто Върховен административен съд е оставил в действие решението на Административния съд във Велико Търново. Комисията е постановила още две решения за спор на ползи против Румен Павлов като подадените от Павлов тъжби против тях са оттеглени.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР