Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно

...
Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно
Коментари Харесай

КПКОНПИ ще стопанисва конфискувано имущество и по производства в други държави

Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) ще стопанисва иззето и обезпечено имущество и по производства в други страни членки на Европейски Съюз, взеха решение депутатите с признатите на първо четене промени в Закона за признание, осъществяване и постановяване на актове за застраховане на имущество.
Промените бяха гласувани с 96 гласа „ за “, 4 "против " и 21 "въздържал се ". "За " промените гласоподаваха народните представители от "Продължаваме смяната ", "БСП за България " и "Демократична България ". ГЕРБ-СДС гласоподаваха "против ", а Движение за права и свободи и "Възраждане " - "въздържал се ".
С измененията се вкарват условия на еврорегламент в региона на взаимното признание на актове по наказателноправни въпроси. Целта му е да се улесни трансграничното възобновяване на активи, както и да форсира и опрости обезпечаването и конфискацията на активи, добити от незаконна активност в Европейския съюз, се показва в отчета на парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси. В него се отбелязва, че с измененията се вкарват единни правила по отношение на производството по признание и осъществяване на актове за застраховане, издадени от страна членка, правните средства за отбрана на засегнатите лица, както и постановяването и изпращането на актове за застраховане за признание и осъществяване в друга страна членка.
По време на полемиката Петър Петров от ПГ "Възраждане " възрази против промените. Депутатът разяснява, че за него е "абсолютно нецелесъобразно " КПКОНПИ да бъде органът, който да стопанисва и надзирава обезпеченото и иззето имущество по отношение на водени в други страни членки наказателни производства. Той уточни, че в претекстовете към законопроекта се твърди, че с признатите промени няма да се натовари държавният бюджет и добави, че не може да се съгласи с сходно изказване, защото не съществува гратис стопанисване, предпазване и контрол на иззето или обезпечено имущество. Това не може да бъде предоставено на КПКОНПИ, още повече, че активността ѝ през последните години не се употребява от доверието на обществото, разяснява Петров и добави, че евроатлантическите ни сътрудници знаят по какъв начин да си търсят правата.
Александър Несторов от Движение за права и свободи също възрази против текстовете. Той сподели, че не може да се съгласи с двойния критерий на ръководещите, които споделят, че КПКОНПИ се употребява за "бухалка ", като обезпечавала имущество без присъда, а със същия този законопроект, по думите на Несторов, се основават такива предпоставки и освен по българско, а и по задгранично законодателство.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР