Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно

...
Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно
Коментари Харесай

КПКОНПИ проверява министъра на транспорта за конфликт на интереси

Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество ( КПКОНПИ ) е образувала произвеждане за спор на ползи против министъра на превоза и известията Николай Събев и неговия заместител Илия Илиев . Това оповестиха от комисията в сряда.

Производството е по постъпили сигнали и по медийна обява в Afera.bg, показват от КПКОНПИ. В тях се твърди, че министърът на превоза е траял да бъде съучастник в частна компания след встъпването си в служба, а активността на компанията се припокрива с неговите пълномощия като министър – лице, заемащо висша обществена служба.

"В сигналите се твърди и че Събев е назначил за собствен заместител Илия Илиев с сектор "железопътен бранш " макар съществуващите данни, че Илиев е обвързван с частни сдружения, чиято съществена активност е създаване на железопътна инфраструктура ", написа още в известието на КПКОНПИ.

Съгласно закона спор на ползи поражда, когато лице, заемащо висша обществена служба, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно осъществяване на пълномощията или отговорностите му по работа.

Според открития ред КПКОНПИ разполага със период от два месеца образуването на инспекцията, в които да изиска нужната информация и да се произнесе с стимулирано документално решение. Срокът може да бъде продължен еднократно до 30 дни. Решенията на КПКОНПИ за определяне на спор на ползи не са дефинитивни и подлежат на обжалване.

Преди дни от КПКОНПИ оповестиха, че са образували производства за спор на ползи и във връзка с заместник-министъра на околната среда Тома Белев, както и на изпълнителния шеф на АЕЦ "Козлодуй " - Наско Михов, и зам.-изпълнителния шеф на централата Александър Николов.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР