Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно

...
Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно
Коментари Харесай

Михаил Камбарев: КПКОНПИ е ужасяващо нефункционираща структура |

Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) е ужасяващо нефункционираща конструкция, разгласи шефът на отрасловата парламентарна комисия от " Продължаваме промяната " Михаил Камбарев.   

В нея през вчерашния ден депутатите изслушаха ръководителя на КПКОНПИ в оставка, който разгласи, че доста хора се пробват за омаловажат комисията, само че тя има признанието на Европа и даде за образец съглашението й с прокуратурата на Лаура Кьовеши. Според него недостатък в закона е, че ръководството и реализацията на отнетото имущество не е в ръцете на финансовото министерство.

Според Камбарев от 2017 година до момента над 80% от производствата за спор на ползи не са довели до нищо. КПКОНПИ не се е самосезирала по нито едно произвеждане, а чака прокуратурата да й изпрати нещо. 

По закон производствата за спор на ползи стартират по сигнал, а по противозаконното добитото имущество - с изключение на сигнал се изисква и възлагане от прокуратурата. Цацаров разгласи, че дейните инспекции на КПКОНПИ са 5876. 

Камбарев обаче подсети, че няма произвеждане против човек на висша държавна служба, а чуването на Цоцаров единствено е затвърдило усещането за неефективността на комисията.

" Защо има такава огромна неефективност - и тези въпроси искахме да зададем. Накрая се оказва, че и КПКОНПИ, и господин Цацаров се бият в гърдите, че са наложени запори върху имущество, които Цацаров споделя, че са за 3 милиарда. От 2013 досега са наложени запори за 3 милиарда, от които отнето имущество обаче е за 37 милиона лева ", уточни Михаил Камбарев.

Шефът на антикорупционната парламентарна комисия сподели и че одобряват сигнали и органът ще продължи чуването на хора, които настояват, че имат проблеми с правосъдието, както бе в предходните парламенти.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР